Policie v americkém státě Utah po víkendovém pátrání našla nezvěstného čínského studenta na výměnném pobytu Kchaje Čuanga. (31. prosince 2023) | foto: Profimedia.cz

Číňana v USA obelstili kyberúnosci. Mrzl ve stanu, rodina mezitím zaplatila

  • 3
Policie v americkém státě Utah po víkendovém pátrání našla nezvěstného čínského studenta na výměnném pobytu. Sedmnáctiletý mladík byl podle policie přesvědčen, že jeho rodičům v Číně hrozí nebezpečí, a skončil velmi prochladlý a vystrašený ve stanu na odlehlém místě. Rodiče mezitím dostali žádost o výkupné a vyplatili 80 000 dolarů (1,8 milionu korun), informovala zpravodajská společnost BBC.

Rodina se podle úřadů zřejmě stala obětí podvodu, při němž pachatelé vyvolají u lidí dojem, že někoho z jejich blízkých unesli. Oběť přesvědčí, aby se izolovala, načež se obrátí na její blízké s tvrzením o únosu, zatímco oběma stranám namlouvají, že těm druhým se něco stane, nesplní-li jejich pokyny.

Podle policie v Utahu se v USA terčem takzvaného kyberúnosu v poslední době stalo několik studentů ze zahraničí.

Středoškolák Kchaj Čuang pobýval ve městě Riverdale severně od Salt Lake City a pohřešován byl od pátku. Den předtím se nevrátil domů a místní školu, kam docházel, také kontaktovali jeho rodiče s tím, že dostali vyděračský vzkaz s fotografií svého syna.

Čínské studenty v Austrálii nutí gangy předstírat únos. Jejich rodiče platí

Místní policie zprvu uvedla, že se domnívá, že Kchaje někdo unesl, v neděli večer jej však našla samotného ve stanu v lese nedaleko obce Brigham City. Na místě neměl kromě spacáku a izolační fólie žádný zdroj tepla a vzhledem k místnímu klimatu mu hrozily vážné zdravotní problémy. Fotografie zveřejněné policií ukazují, že u Kchajova stanu ležel sníh, mladík však byl schopen z místa sám odejít.

Proč uprchl do lesa nebo jak se k němu dostala informace, že jeho rodina v Číně je v ohrožení, nebylo podle agentury AP ihned jasné. Ve stanu oběti se nicméně našlo několik mobilních telefonů, kterými pachatelé mohli se studentem komunikovat. Rodiče výkupné zaplatili dříve, než byl jejich syn nalezen.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video