Do Hongkongu přijely čínské obrněné transportéry. Běžná rutina, tvrdí Čína

  • 299
Do Hongkongu ve čtvrtek ráno přijeli čínští vojáci v obrněných transportérech a nákladních vozech. Do přístavu v autonomním regionu také dorazila loď čínského námořnictva. Čína tvrdí, že jde o pravidelný přesun vojska. Po měsících protestů však krok vzbuzuje obavy demonstrantů.

„Hongkongská posádka Čínské lidové osvobozenské armády ve čtvrtečních ranních hodinách provedla od roku 1997 svou už dvaadvacátou výměnu členů,“ uvedla čínská státní agentura Xinhua podle agentury Reuters

Zveřejnila také záběry obrněných transportérů, nákladních vozů a lodi čínského námořnictva, která v noci připlula.

Armáda podle britského deníku The Guardian tvrdí, že jde o pravidelnou výměnu vojáků. Ta se uskutečnila i loni a předloni. Státní média tehdy údajně uvedla, že se počet vojáků a vybavení nezměnil. Tentokrát tento údaj chybí.

Agentura Reuters podotýká, že ze záběrů není zřejmé, zda obrněné transportéry jedou do Hongkongu, či zpět do pevninské Číny. The Guardian uvádí, že na každé straně hranice je kolem osmi až deseti tisíc vojáků.

Obyvatelé Hongkongu už tři měsíce požadují odstoupení správkyně regionu Carrie Lamové a více demokracie. Původně do ulic vyšli kvůli nařízení, které by umožňovalo vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny. 

Čína chystá vojenský úder na Hongkong, varují možná satelitní snímky

Protestovat chtějí lidé i tento víkend. Organizátoři se však ve čtvrtek dozvěděli, že policie další demonstrace zakázala. Příjezd vojáků tak vzbuzuje další obavy.

Hongkongský politik Dennis Kwok z Občanské strany v něm vidí politický vzkaz. 

„Věřím, že je to záměrný krok ze strany Čínské lidové armády, který má místní varovat, že armáda může být nasazena,“ uvedl Kwok pro rozhlas RTHK. Dodal, že použití vojenské síly „by byl konec Hongkongu“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video