Demonstrace za svobodu Tibetu provázejí přípravy olympiády po celou dobu

Demonstrace za svobodu Tibetu provázejí přípravy olympiády po celou dobu | foto: Reuters

Číňané zadrželi u olympijského stadionu čtyři demonstranty

  • 198
Čínská policie zadržela čtyři cizince, kteří při závěrečné etapě štafety olympijského ohně v Pekingu rozvinuli u národního stadionu transparent s nápisem Svobodný Tibet. Podle agentury Nová Čína byli zadrženi tři muži a jedna žena.

Demonstranti u hlavního stadionu zvaného Ptačí hnízdo, kde budou v pátek zahájeny olympijské hry, mávali tibetskými vlajkami a rozvinuli několik transparentů vyzývajících ke svobodě Tibetu. Jeden pověsili na sloup elektrického vedení.

"Čínské vedení se chystá propagovat v Pekingu svoji velikost a moc, zatímco v Tibetu se vede nemilosrdná kampaň represí," vysvětloval protest předák mezinárodní skupiny Studenti za svobodný Tibet.

Reuters s odvoláním na Novou Čínu uvádí, že zadržení jsou britské národnosti, ale podle Studentů za svobodný Tibet skončili v rukou policie dva Američané, Brit a jeho krajanka. Je jim mezi 23 a 34 lety a do říše středu přicestovali na turistické pasy.

Štafetu olympijského ohně, která startovala v březnu v Řecku, provázely protesty už na cestě Paříží, Londýnem, San Franciskem a některými dalšími městy. - čtěte San Francisco zažilo kvůli pochodni manévry. Pořadatelé ji schovávali

Dnes se olympijský oheň vydal v Pekingu na poslední etapu před pátečním zahájením her. Její průběh jistí přísná bezpečnostní opatření.

Čína obviňuje stoupence tibetského duchovního vůdce dalajlamy, že v březnu rozpoutali v Tibetu nepokoje a protesty, aby narušili přípravu olympiády. - čtěte Dalajlama podle Číny připravuje sebevražedná komanda

Dalajlama obvinění odmítl a řekl, že proti olympiádě nic nemá. Skupiny bojující za nezávislý Tibet ale považují hry za příležitost, jak dát vládě i světu najevo svou nespokojenost s čínskou politikou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video