Bloger a právník Čchen Čchiou-š’, který na sociálních sítích zveřejňoval videa...

Bloger a právník Čchen Čchiou-š’, který na sociálních sítích zveřejňoval videa z nemocnic v čínském Wu-chanu. (4. února 2020) | foto: AP

Zmizel čínský bloger, který natáčel v nemocnicích ve Wu-chanu

  • 349
Bloger a právník Čchen Čchiou-š’, který na sociálních sítích zveřejňoval videa z nemocnic v čínském Wu-chanu v souvislosti se šířící se nákazou nového koronaviru, je od minulého týdne nezvěstný. Jeho rodina se obává, že je dalším, koho se čínská vláda snaží umlčet ze strachu před kritikou. Obrátila se proto na světové státníky.

Rodina začala Čchena postrádat ve čtvrtek jen několik hodin předtím, co se svět dozvěděl o smrti mladého lékaře Li Wen-lianga, který už loni upozorňoval na nebezpečí nového koronaviru. Podle příbuzných se Čchen před svým zmizením vydal natáčet do nově postavené nemocnice ve Wuch-chanu.

Čchenova matka na sociální sítě umístila video, kde požádala veřejnost o jakékoliv informace, protože její syn nikomu neodepisuje ani nezvedá telefon.

„Čínský občanský novinář Čchen Čchiou-š’ se pohřešuje od 6. února. Odjel do Wu-chanu, aby podal zprávu o propuknutí koronaviru. Jeho rodina a přátele jsou hluboce znepokojeni. Pomozte prosím šířit tuto zprávu a podpořte ho,“ napsala rodina v příspěvku adresovaném americkému prezidentu Donaldu Trumpovi a dalším světovým politikům.

Čchen má na Twitteru více než 250 tisíc sledujících a v poslední době zveřejnil několik videí věnovaných koronaviru. V jednom z nich upozornil na případ osmi zdravotníků, které policie potrestala za to, že veřejně hovořili o vypuknutí epidemie koronaviru. Jedním z nich byl údajně právě Li Wen-liang.

Čínský lékař odhalil tutlání epidemie SARS, nyní ho drží v domácím vězení

Bloger na sebe poprvé upozornil loni na podzim, když na internetu sdílel videa o demonstracích v Hongkongu. Čínská policie mu posléze zrušila jeho účty na čínských sociálních sítích, on se však rozhodl pokračovat na Twitteru a YouTube. Čína tyto platformy sice dokáže blokovat, ale toto opatření lze obejít pomocí softwaru.

Čínské úřady se po zveřejnění informací o Čchenově zmizení obrátily na jeho rodinu s tím, že se bloger nakazil koronavirem a proto ho umístily do karantény. Na jakém konkrétním místě se Čchen nachází, ale podle listu The Independent nesdělily.

Rodina proto v pondělí zopakovala na Twitteru svou prosbu o pomoc a příspěvek doplnila videem čínského velvyslance ve Spojených státech Cchuej Tchien-kchaje, který na dotaz reportéra, kde se pohřešovaný Čchen nachází odpověděl, že o něm nikdy v životě neslyšel.

Bloger a právník Čchen Čchiou-š’ informoval o epidemii koronaviru:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video