Vesmír - Vesmír - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Čína vyšle v září do vesmíru druhou loď

V Číně se cvičí šest pilotů pro druhou čínskou vesmírnou loď Šen-čou-6. Jedna dvojice bude vybrána a poletí v září do vesmíru. Čína tak pokračuje ve svém ambiciózním dobývání kosmu. Číňané plánují, že by se vesmírné posádky měly vydat na cestu každý rok.

Pro zářijový let bude z šestice astronautů (Číňané jim říkají tchajkonauti) vybrána nejlepší týmová dvojice.

Poprvé by se měl v kosmu projít čínský kosmonaut v misi Šen-čou-7 a vlastní orbitální stanici chce Peking umístit na oběžnou dráhu do pěti let.

Z komunistické země se stala třetí vesmírná velmoc 15. října 2003. První čínský tchajkonaut Jang Li-wej, byl na oběžné dráze 21 hodin a Zemi v modulu Šen-čou-5 obkroužil čtrnáctkrát. - více zde

Vesmírné lodě Čína konstruovala podle ruského Sojuzu.

"Rusko a Sovětský svaz byly z tohoto hlediska našimi učiteli," řekl po přistání Šen-čou-5 ředitel vědeckého oddělení čínské kosmické agentury Sie Ming-pchao.

Sie tehdy zdůraznil, že pro Čínu je důležitý nezávislý vývoj vesmírné technologie, ale jeho země je údajně připravena i na mezinárodní spolupráci.

"Úspěšná mise Šen-čou-5 je jen prvním krokem čínského vesmírného programu," doplnil "muž číslo dvě" čínské kosmické agentury, Čang Čchin-wej bez dalšího upřesnění. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video