Příště najměte černochy. Čínská televize pobouřila zatmavenými tanečníky

  • 135
Čínská státní televize se znovu dočkala kritiky za to, že na galavečeru u příležitosti lunárního Nového roku vystoupili tanečníci a tanečnice s obličeji obarvenými načerno, kteří měli zobrazovat Afričany.

Televize CCTV odvysílala ve čtvrtek večer čtyřhodinovou show, kterou obvykle sledují stamiliony diváků. Číňané v kostýmech připomínajících africké oděvy a s tmavým make-upem na tváři tančili za zvuku bubnů.

Na sociálních sítích jejich vystoupení vyvolalo nesouhlasné reakce, informovala agentura Reuters. „Jaký je rozdíl mezi tím, když si Číňané začerní tvář, a když si běloši dělají legraci z Asiatů tak, že si zešikmí oči?“ napsal jeden z diskutérů na populární čínské sociální síti Weibo.

Galavečer vyvolal podobně kontroverzní reakce už v roce 2018, když se na pódiu objevila herečka Lou Naj-ming se začerněným obličejem a pažemi v pestrobarevném oděvu doprovázená postavou opice.

Letošní vystoupení kritizovaly i organizace na podporu Afričanů v Číně, podle nichž taková vystoupení vedou k posilování negativních stereotypů při zobrazování černochů. 

Čínské muzeum srovnávalo černochy s opicemi. Po kritice výstavu zavřelo

„Doufáme, že organizátoři příští rok ukončí tuto praktiku a najmou některé z tisíců černochů, kteří žijí v mnoha částech Číny,“ uvedla na Twitteru aktivistická skupina Black China Caucus.

Black Livity China, organizace lidí afrického původu, kteří pracují v Číně, označila na stejné sociální síti představení za „obrovské zklamání“. „Lze jen těžko zdůraznit dopad takových scén na Afričany žijící v Číně,“ podotkla organizace.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video