Cvičení čínských jednotek na armádních mezinárodních hrách pořádaných Ruskem...

Cvičení čínských jednotek na armádních mezinárodních hrách pořádaných Ruskem (2. září 2020) | foto: Profimedia.cz

Separatisty rozdrtíme. Čínská armáda cvičila naproti Tchaj-wanu

  • 80
Čínská lidová osvobozenecká armáda uspořádala vojenské cvičení přímo naproti Tchaj-wanu. Zprávu přinesl oficiální list armády PLA Daily, který slíbil „rozdrcení“ separatistických sil. Peking považuje Tchaj-wan za součást svého území, čínský prezident nedávno slíbil sjednocení ostrova s pevninou. Čína též provedla vojenské cvičení u indických hranic.

Podle PLA Daily se cvičení uskutečnilo v „uplynulých dnech“ v jižní části provincie Fu-ťien, naproti níž leží Tchaj-wan. Jednotky zkoušely vylodění na pláži a útočné formace.

Vojáci byli „rozděleni do několika vln, aby se zmocnili pláže a plnili bojové úkoly v různých fázích“. Akce se účastnili „úderníci“ neboli elitní jednotky z předních linií, ženisté a lodní specialisté.

Záběry z akce ukazují, jak vojáci v člunech najíždějí na pláž, hází kouřové granáty, prolamují ostnaté dráty a koupou zákopy. Podle agentury Reuters se cvičení zúčastnil jen malý počet členů ozbrojených sil. 

Cvičení podle listu prokázalo, že armáda je schopná „zmařit“ veškeré „separatistické činy“ nezávislých sil Tchaj-wanu. „Pokud by se separatistické síly usilující o nezávislost Tchaj–wanu v čímkoliv jménu a jakýmikoliv prostředky odvážily odtrhnout ostrov od Číny, Lidová osvobozenecká armáda je rázně rozdrtí za každou cenu,“ napsal PLA Daily.

Státní deník Global Times cituje vojenského analytika, podle něhož má cvičení sloužit jako důkaz, že čínská armáda je schopná docílit složité vojenské operace navzdory pochybnostem Tchaj-wanu. Deník dodává, že mohou následovat další ukázky mnohem ambicióznějších vojenských taktik, pokud budou „separatisté setrvávat v provokacích“.

Zpráva přichází krátce poté, co čínský prezident Si Ťin-pching oznámil, že proces znovusjednocení Tchaj-wanu s Čínou „rozhodně bude dokonán“. Dodal, že sjednocování bude probíhat „mírovým způsobem“.

Projev čínského prezidenta přišel po dnech zvýšeného napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem. Na začátku měsíce čínská armáda čtyři dny po sobě vysílala letadla ke tchajwanskému pobřeží a tamní ministr obrany Čchiou Kchuo-čcheng mluvil o nejhorší situaci za posledních čtyřicet let.

Šéf čínské kanceláře pro Tchaj-wan Ma Siao-kuang uvedl, že důvodem současného napětí je „spolčení“ Demokratické pokrokové strany (DPP) tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen s cizími silami a „provokace“ ve formě snah o nezávislost ostrova. Čínské manévry v Tchajwanském průlivu proto označil za zcela oprávněné. Výrazem „spolčení“ nejspíše Ma odkazoval na politickou a vojenskou podporu, kterou Tchaj-wanu poskytují Spojené státy.

Čína opakovaně naznačuje, že Tchaj-wan připojí silou. Prezidentovy výroky přesto byly mírnější než v minulosti.

Tchaj-wan odmítá přijmout čínský návrh dvou systémů, jedné země, které Peking aplikuje v Hongkongu. Je připraven se bránit jakékoliv agresi, uvedl Tchaj-pej.

Cvičení u Indie

Čínská armáda uspořádala i tankové cvičení v blízkosti indické hranice v pohoří Karakoram. Stalo se tak poté, co v neděli znovu selhalo další kolo rozhovorů mezi zástupci Pekingu a Nového Dillí ohledně napětí, které mezi oběma zeměmi panuje kvůli sporné hraniční oblasti Ladák.

Na Tchaj-wanu tajně působí speciální jednotky americké armády, cvičí vojáky

Čína a Indie se navzájem obviňují z „nerealistických“ požadavků a porušení bilaterálních dohod.

Selhání diplomatických rozhovorů znamená, že na obou stranách Ladáku zůstanou vojáci i během kruté zimy, upozorňuje agentura AP.

Napětí přetrvá od května minulého roku, v oblasti došlo k několika potyčkám. Spor vyvrcholil o měsíc později, kdy zahynulo dvacet indických vojáků a čtyři čínští vojáci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video