Čínské studenty vysokých škol na kolej často doprovázejí i jejich rodiče. (24....

Čínské studenty vysokých škol na kolej často doprovázejí i jejich rodiče. (24. srpna 2017) | foto: Profimedia.cz

Na vysokou školu s kufrem a maminkou. Číňané vodí za ruku i dospělé děti

  • 70
Nástup na vysokou školu je pro mladého člověka často šancí, jak se osamostatnit a „odstřihnout“ od rodičů. V Číně to však úplně neplatí. Mnozí své potomky doprovázejí i na univerzitu a v prvních dnech studia jim asistují z okolních hotelů či stanů, které školy nabízejí chudým rodinám. Podle kritiků však tradice ze studentů dělá nesamostatné „mamánky“.

„S mámou se tu cítím bezpečněji, ještě nikdy jsem neopustil domov,“ říká osmnáctiletý Jang Če-jü, který právě nastoupil do prvního ročníku vysoké školy v Tchien-ťinu. Při stěhování na kolej ze svého rodného města urazil více než jedenáct set kilometrů. 

Děti čínského venkova strádají. Roky neviděly rodiče, kteří dřou ve městech

A jeho matka s ním, připravená synovi kdykoliv přinést misku nudlí, vydrhnout podlahu pokoje, ale i poradit. Třeba jaká je ještě přijatelná cena oběda nebo jak správně randit (během studia ideálně vůbec). Sama přitom žije ve stanu v nedaleké tělocvičně, stejně jako tisícovka dalších starostlivých rodičů. 

Ti se chtějí ujistit, že se jejich dítěti v novém městě dobře povede, další zase potomkův nový začátek využijí k tomu, aby si prohlédli místa, na která by se jinak nedostali. Často pocházejí z chudých venkovských oblastí a nemají na to, aby si pronajali pokoj v hotelu, jiní už žádný volný nesehnali. V minulých letech se tak se začátkem nového semestru nezřídka stávalo, že spávali i na lavičkách v parku.

Stany „lásky“ zdarma

Tchienťinská univerzita proto v roce 2012 přišla s nabídkou „stanů lásky“ zdarma. Kromě toho, že mají kde složit hlavu, se rodiče mohou v tělocvičně i osprchovat a s ostatními probrat nejvíce perspektivní obory pro své děti. Pokud si tedy rozumějí, v hale se často sejdou Číňané všech dialektů.

Nová tradice se podle amerického deníku The New York Times postupně rozšířila na další univerzity, zároveň však v čínské společnosti vyvolala debatu, jestli dětem na prahu dospělosti spíš neškodí a nevytváří z nich rozmazlené a nesamostatné „mamánky“. 

Podle Číňanů ze starších generací, kteří vyrůstali v tvrdých podmínkách extrémní chudoby, si dnešní mladí lidé nebudou umět poradit s těžkostmi života. Další podotýkají, že podobná praxe jen přispěje k trendu „malých císařů“. Tak se v Číně říká panovačným a sebestředným dětem, které kvůli dlouholeté vládní politice jednoho dítěte nemají sourozence. 

Dvě děti nestačí. Čína zvažuje, že omezování počtu dětí zcela zruší

„Já jsem chodil do školy sám už od školky. Doba se změnila a dnes tu máme samé jedináčky, tak drahocenné pro své rodiče,“ cituje čínský blog What’s on Weibo jednoho z uživatelů sociální sítě Weibo. 

Mladý Jang Če-jü však s kritikou nesouhlasí a věří, že se naučí starat sám o sebe dřív, než se jeho matka vrátí zpět domů na pole. „Ničeho se nebojím,“ prohlašuje. Rodiče brání i další Číňané. „Kdo říká, že je jejich doprovod znakem nesamostatnosti?“ reaguje jeden z diskutérů a dodává, že i on sám vysokou školu začínal s rodiči v zádech.

„Bydleli v hotelu, já na koleji, a když byl proces zápisu hotový, šli jsme si společně prohlédnout město i univerzitu. Bylo to jako rodinný výlet. Nevím, co je na tom špatného,“ dodává.

Díky obrovskému rozvoji vysokého školství v Číně studentů v posledních letech přibývá. Loni se ke studiu zapsalo téměř 38 milionů lidí, o dvacet procent více než před osmi lety. Mnozí jsou ve své rodině první, kdo šel studovat. „Občas jsou rodiny na svého vysokoškoláka tak pyšné, že na univerzitu přijedou i s prarodiči, strýci, tetami i bratranci,“ popisuje blog s tím, že některé univerzity už studentům doprovod rodičů raději zakázaly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video