Soubor Guarneri Trio Prague | foto: Vincet Dargent / Guarneri Trio Prague

Čína zamítla turné českému hudebnímu souboru. Vadí slovo Praha v názvu

  • 1682
Čína zamítla dopředu domluvené turné české hudební formaci Guarneri Trio Prague. Uvedla to Česká televize. Čínské straně vadilo slovo Praha v názvu souboru. Tamní úřady už dříve zrušily turné tří českých souborů.

Důvodem může být dřívější prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o změně takzvané sesterské smlouvy. Z ní chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu. Čínské úřady už dříve odložily turné orchestru PKF - Prague Philharmonia, Pražákova kvarteta a Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Zamítnutí čínského turné potvrdil klavírista souboru Guarneri Trio Prague Ivan Klánský, který je zároveň děkanem Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění (HAMU).

„Dozvěděli jsme se to z mailové korespondence s naším agentem, který nám to turné připravoval. Napsal nám, že jak jistě víme, je v Číně problém s jménem Praha, a že tudíž nám to turné bylo zamítnuto,“ řekl Klánský ČT.

Soubor Guarneri Trio Prague vznikl v roce 1986. Trio tvoří houslista Čeněk Pavlík, violoncellista Marek Jerie a klavírista Ivan Klánský.

Vadí i Pražákovo kvarteto - s Prahou nemá ale nic společného

Kvůli zákazu čínských úřadů na turné do Číny nepojede ani přední český smyčcový soubor Pražákovo kvarteto. Přestože má soubor podepsanou smlouvu a v zemi už vystupoval, plánované koncerty čínský partner zrušil s odkazem na tamní úřady. Člen kvarteta Josef Klusoň si to vysvětluje tím, že čínským komunistům vadí kladný postoj pražského magistrátu k Tchaj-wanu a k Tibetu.

Odložená turné v Číně

  • Symfonický orchestr Českého rozhlasu (anglicky Prague Radio Symhony Orchestra)
  • PKF - Prague Philharmonia
  • Pražákovo kvarteto
  • Guarneri Trio Prague

Název slavného Pražákova kvarteta ale nemá s hlavním městem nic společného.

„Jmenuje se podle zakladatele violoncellisty Josefa Pražáka, ale nemá to nic s názvem Praha společného. To už je jenom takový černý humor,“ vysvětlil Klánský.

Do Číny, kde měl vystupovat během letošního října, neodjede ani Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Čínská strana nedala české agentuře, která měla celou akci organizovat, příslušná povolení.

Čína zrušila vystoupení kvůli výrokům primátora Hřiba

Odloženo na neurčito bylo z čínské strany bylo turné PKF - Prague Philharmonia. Podle vedení souboru je důvodem prohlášení pražského primátora Hřiba (Piráti) o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s Pekingem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z něho chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

Pražské orchestry (Česká filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, PKF - Prague Philharmonia a všechna kolektivní tělesa Národního divadla a Státní opery) hrály v Rudolfinu na podporu obnovy katedrály Notre-Dame (duben 2019): 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video