Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maa ukázali jako plaveckého rekordmana. A masakry kulturní revoluce začaly

Seriál   17:00
Dne 16. července 1966 se čínský diktátor Mao Ce-tung ponořil do vln nejdelší čínské řeky Jang-c’-ťiang, aby ukázal své plavecké schopnosti. Propagandistický tisk oslavoval jeho výkon, za který se mu na Západě vysmívali, protože pokud by byl skutečný, překonával by i světové rekordy. Příběh činu, jenž předznamenal takzvanou kulturní revoluci, přinášíme v pokračování seriálu Slavné fotografie.
Slavná fotografie ukazuje čínského komunistického vůdce Mao Ce-tunga, kterak po...

Slavná fotografie ukazuje čínského komunistického vůdce Mao Ce-tunga, kterak po boku osobních strážců plave v nejdelší čínské řece Jang-c'-ťiang předtím, než rozpoutá kulturní revoluci. | foto: Profimedia.cz

Prosinec 2020. Vody Jang-c’-ťiang ve Wu-chanu jsou navzdory mrazivému počasí plné lidí, kteří koupelí oslavují konec vysilujících koronavirových uzávěr. Vzpomínají přitom na prvního prezidenta Čínské lidové republiky. Samotného Mao Ce-tunga.

„Viděli jsme, že předseda Mao v Jang-c’-ťiang plaval i jako sedmdesátník, ponořit se do mohutných vln řeky jsme se naučili od něj,“ uvedla jedna z postarších plavkyň, šestaosmdesátiletá Šen Pchej-chua, která se naučila plavat až ve svých padesáti. Inspirací jí byl právě slavný Velký kormidelník. Fotografie, jež ho zachytila, jak ve Wu-chanu plave ve třetí nejdelší řece světa, se nesmazatelně zapsala do čínského povědomí.

„To, co obyvatelům Západu připadalo jako zábavné cvičení pro styk s veřejností, pro Číňany představovalo národní probuzení,“ vysvětluje historik Michael Lynch, proč slavná fotka plavajícího Maa uvnitř čínské společnosti stále rezonuje.

V bazénu s barbarem Chruščovem

Mao Ce-tung plavání zbožňoval. Svou lásku k tomuto druhu fyzické aktivity projevoval už jako dospívající. Plaval i v zimě, kdy voda byla mrazivá. Byla to pro něho jakási forma náročného tréninku, způsob, jakým projevoval svou tělesnou způsobilost.

Slavné fotografie

Pokračování seriálu iDNES.cz, který nabízí příběhy slavných zpravodajských fotografií – ať už vznikly na bojištích, při přírodních katastrofách, ve vesmíru nebo „jen“ zachycují lidské osudy.

Již jsme psali:

Sama proti těžkooděncům. Sveřepá osadnice ukázala vášně bojů o Svatou zemi

Průvan zvedl šaty a z Marilyn se stala bohyně. Jenom její manžel zuřil

Práskl výstřel, cvakla spoušť. Vraždu Oswalda vyfotil na setinu přesně

„Protože člověk je zvíře, pohyb je pro něj to nejdůležitější. A protože je to racionální zvíře, jeho pohyby musí mít důvod,“ napsal Mao ve své rané studii publikované v roce 1917 v magazínu Nové mládí. Tímto principem se generální tajemník čínské komunistické strany ve své politické kariéře pečlivě řídil.

Svou oblíbenou tělesnou činnost Mao zapřáhl do služeb propagandy, a to včetně té neurčené vnějším očím. Sovětského lídra Nikitu Chruščova čínský vůdce přiměl, aby si s ním zaplaval v jeho soukromém bazénu. Maův osobní lékař Li Čchi-suj vzpomínal, že ve vodních radovánkách nezkušený Chruščov rozpačitě setrvával na kraji bazénku, zatímco Mao mocnými tempy rozrážel hladinu. Podle lékaře se Mao choval jako imperátor a „zacházel s Chruščovem jako s barbarem, který přišel vzdát hold“.

Splašky nevadily

Jedno z prvních Maových veřejných plavání se odehrálo v Perlové řece. Jeho poradci považovali celou ideu za špatný nápad. Mao však na jejich výtky nedbal a do řeky vkročil, ač byla často využívána jako veřejná kanalizace a znečištěná průmyslovým i lidským odpadem.

„Znečištění Maovi nevadilo. Vznášel se na zádech, jeho velké břicho trčelo jako kulatý balón, nohy uvolněné, jako by spočíval na pohovce,“ popsal Li koupajícího se zakladatele Čínské lidové republiky.

Čínská diagnóza Mao. Komunistický vůdce pohledem psychiatra

Plavání pro Maa nebyla jen osobní radost. Nesla význam. Mao, jenž opakovaně vyzýval mladé lidi k cvičení a fyzické aktivitě, se snažil jít příkladem. Zároveň se vymezoval vůči tradičním kádrovým byrokratům. Ukazoval, že on je jiný. Že on je mužem činu.

Kulturní revoluce

Základy Velké proletářské kulturní revoluce položil oběžník Komunistické strany Číny z 16. května 1966 s výzvou ke zničení starých idejí a vykořisťovatelských tříd. Začaly se zřizovat mládežnické Rudé gardy, odhodlané odhalit „buržoazní a revizionistické“ elementy uvnitř samotné strany i v čínské společnosti.

Mao naplno odstartoval kulturní revoluci v srpnu 1966 uveřejněním textu „Bombardujte hlavní stan“, kterým zamířil na tehdejší politické špičky. Zavřely se školy a univerzity. Rudé gardy veřejně hanobily učitele, vědce, intelektuály a v podstatě kohokoliv, kdo podle nich nosil buržoazní oblečení nebo účes. Maovým kultem osobnosti zfanatizovaná a vybuzená mládež ničila kulturní památky, pálila knihy, plenila obchody i soukromé domy.

Řádění Rudých gard nakonec musela potlačit armáda, poslaná samotným Maem. Diktátorská vojenská vláda přispěla k vysokému počtu obětí. Ty se odhadují až na tři miliony.

Kulturní revoluce, která uvrhla Čínu několik let zpět, skutečně utichla až po Maově smrti. Nové komunistické vedení tuto dodnes bolestnou stránku čínské minulosti odsoudilo, ačkoliv Maa přímo neobvinilo. Vinu svalilo na takzvaný gang čtyř vedený Maovou vdovou Ťiang Čching.

Roku 1966, na prahu Velké proletářské kulturní revoluce, měl Mao řadu důvodů ukázat se jako rozhodný vůdce. Po katastrofálním radikálním pokusu učinit z Číny velmoc a vybudovat komunistický ráj na zemi – Velkém skoku vpřed, který způsobil největší lidmi vyvolaný hladomor v dějinách – Mao ztratil své výsadní postavení ve stranickém aparátu. Ač stále byl tváří režimu, ve straně se moci chopili jiní.

Ponoření a vynoření se z vod je tradičně vnímáno jako symbol znovuzrození. A přesně o to Mao usiloval. Nechtěl se smířit s pozicí uctívané, ale fakticky bezzubé hlavy státu, pověřené jen úkony ceremoniální povahy. Velký kormidelník chtěl ukázat všem, kteří jej odsunuli na vedlejší kolej, že navzdory pochybnostem nepatří do starého železa a hodlá se znovu chopit vedení lodi.

Jiná symbolika spojená s řekou je bojovnějšího rázu. Od Caesarova překročení Rubikonu označuje dosáhnutí druhého břehu rozhodný krok, po němž se nelze vrátit zpět. Bojovat proti „velkému větru a velkým vlnám“ – to bylo Maovo heslo, když ve Wu-chanu před očima svých propagandistů do takzvané Modré řeky vstupoval. Dva dny poté se triumfálně vrátil do Pekingu. Kulturní revoluce začala. Mao se omyl vodou, pro své nepřátele a odpůrce však připravil očistu ohněm.

Nepřekonaný „světový rekord“

Propagandistická média, v nichž si Mao prozíravě udržoval velký vliv, plavbu komunistického předáka zveličila do mýtické události. „Zdálo se, že voda řeky se toho dne usmívala,“ napsala oficiální čínská tisková agentura.

Fotka Maa se šesti bodyguardy v řece se ihned objevila na předních stránkách čínských novin. Podle propagandistického tisku vůdce komunistické strany uplaval skoro 15 kilometrů za 65 minut a „nevykázal žádné známky únavy“.

Fotografie z 2. Září 1967 zveřejněná čínskou oficiální tiskovou agenturou ukazuje asi 5 000 Číňanů, kteří následují příklad předsedy Mao Ce-tunga, jenž o rok dříve plaval v řece Jang-c'-ťiang poblíž Wu-chanu.

Student Pekingské univerzity Luo Siao-jüe ve své diplomové práci spočítal, že pokud by propagandistická tvrzení byla pravdivá, Mao by plaval dvakrát rychleji a urazil mnohem větší vzdálenost než čínský vítěz zlaté medaile na letních olympijských hrách 2012 v Londýně Sun Jang. Držitel světového rekordu uplaval 1500 metrů průměrnou rychlostí 1,7 metru za sekundu, tedy ve výrazně pomalejším tempu než Mao, jehož údajná rychlost byla 3,8 metru za sekundu. „Je to ohromující srovnání – třiasedmdesátiletý Mao Ce-tung dokázal plavat mnohem rychleji než mladý olympijský vítěz,“ napsal student.

Před 40 lety zemřel Mao Ce-tung. Zahubil nejméně 70 milionů lidí

Zatímco čínská média se předháněla v chvále, svět reagoval skepticky a s výsměchem. „Zdá se, že jeho rychlost překonala rychlost mistrů světa,“ napsaly červenci 1966 tchajwanské noviny United Daily. „Absurdita této lži vzbuzuje mimo Čínu smích,“ dodaly. V srpnu 1966 Carlos Parriera, prezident Světové federace plavců na dlouhé vzdálenosti, pozval Maa, aby soutěžil v každoroční soutěži v Hamiltonu v Ontariu.

V ironií prodchnutém článku pro hongkongský list South China Morning Post s názvem „Mao Ce-tung na olympiádu?“ australská olympijská plavkyně Judy-Joy Daviesová, svého času mistryně světa, poznamenala, že Mao svou rychlostí pokořil všechny profesionální plavce a přitom měl ještě čas se vznášet na zádech a hledět do nebe. „Světu unikla možnost vidět nejlepšího plavce všech dob,“ napsala sarkasticky.

Autor:

Pogrom na Kypru z něj udělal velkého fotografa. Hrůzy válek ho mučí dodnes

Kypr, 1964. Don McCullin na rozbouřeném ostrově dokumentoval etnické násilí...

Seriál Nebylo mu ani třicet, když vyhrál nejprestižnější fotografickou cenu na světě. Jeho snímek zoufalé...

V Grenoblu letěl jako pták albatros. Já nesním? ptal se slavící Raška kolegů

Skokan Jiří Raška slaví nad hlavami kolegů olympijské zlato z Grenoblu 1968.

Seriál Jiří Raška mladší vzpomíná, jak doma měli po celé stěně pokojíku přihrádky s tatínkovými trofejemi....

Ukázal ruce od židovské krve a dav jásal. Hrůzný lynč pošpinil Oscary

Palestinský mladík Aziz Salha po zabití dvou izraelských vojáků hrdě ukazuje...

Seriál Začalo to jako běžná cesta do práce a o několik hodin později skončilo jako jedna z...

Vyčerpáním sotva stál na nohou. Umouněný Kristus z Ostravy uhranul svět

Snímek z knihy fotografa Viktora Koláře Ostrava.

Seriál Tohle je on, pomyslel si ostravský fotograf Viktor Kolář ve chvíli, kdy kolem něj kráčel do sprchy...

Kde se tu vzala Lucinka? Ta fotka je cennější než medaile, říká Neumannová

Slavný snímek Michala Růžičky. Kateřina Neumannová s dcerou Lucií na olympijských hrách v Turíně.

Seriál Měla pět olympijských medailí, ale zatím žádnou zlatou. Zbývala poslední šance takovou bilanci...

Busbyho děti nastupují. Mnichovská tragédie změnila vedle fotbalu i média

Busbyho děti nastupují do letadla. Jedna z posledních společných fotografiích...

Seriál Ani v jednom z mnoha archivů nenajdete jméno autora, který tenkrát zmáčkl spoušť. Originální...

Hrábnutí do rozkroku, ikonická fotka anglického fotbalu. A začátek přátelství

Vinnie Jones z Wimbledonu (vlevo) se až příliš intimně sblížil s Paulem...

Seriál Jeden byl na trávníku génius. Nejnadanější anglický fotbalista za padesát let, říkávalo se ještě...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili

29. dubna 2024  19:34

Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...