V Číně odsoudili kanadského konzultanta za špionáž. Dostal 11 let vězení

  • 63
Kanadský konzultant Michael Spavor byl ve středu odsouzen k 11 letům vězení za špionáž. Kanadský premiér Justin Trudeau už dříve označil uvěznění Spavora v Číně za svévolné, rozsudek tak podle agentury AFP ještě více zhorší napjaté vztahy mezi Pekingem a Ottawou. K propuštění konzultanta po ohlášení verdiktu vyzvaly vedle Kanady i Spojené státy.

Soud v severočínském městě Tan-tung ve středu oznámil, že Spavor byl shledán vinným ze špionáže a krádeže státních tajemství. Proces se konal za zavřenými dveřmi.

Spavor, který je konzultantem se znalostí problematiky Severní Koreje, byl v Číně zatčen v prosinci 2018. Kanada jeho uvěznění vnímá jako odvetný krok Pekingu za zatčení finanční ředitelky společnosti Huawei Technologies Meng Wan-čou v Kanadě. 

Rozsudek nad Spavorem byl vynesen den poté, co čínský soud potvrdil trest smrti pro Kanaďana Roberta Lloyda Schellenberga. Ten byl odsouzen v roce 2019 za pašování drog.

Trest smrti platí. V Číně zamítli odvolání Kanaďana viněného z pašování drog

Ve stejnou dobu jako Spavor byl na základě podobných obvinění zadržen také bývalý kanadský diplomat Michael Kovrig.

Proti středečnímu rozhodnutí soudu se vymezila americká ambasáda v Pekingu, která vyzvala k okamžitému propuštění Spavora i Kovriga.

Ambasáda v prohlášení uvedla, že procesy s oběma Kanaďany jsou pokusem využít lidi jako vyjednávací prostředky. Kanadský velvyslanec v Číně Dominic Barton zopakoval pozici Ottawy, že zadržení Spavora a Kovriga je neopodstatněné, a sdělil, že Kanada bude nadále požadovat jejich propuštění.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video