Dva ze tří uprchlých levhartů z čínského safari parku se podařilo záhy chytit a...

Dva ze tří uprchlých levhartů z čínského safari parku se podařilo záhy chytit a vrátit za mříže. (8. května 2021) | foto: Profimedia.cz

V Číně už tři týdny pátrají po uprchlém levhartovi. Nasadili stovky dronů

  • 11
V Číně už tři týdny pátrají po levhartovi, který utekl z místního safari parku. Úřady nasadily stovky dronů a přes tisíc lidí. Při čištění výběhu utekli celkem tři levharti, dva se už podařilo vystopovat a vrátit do zahrady. Park ale čelí kritice, že o útěku zvířat neinformoval.

Poté, co vyšlo najevo, že se v okolí pohybuje levhart, vyslala místní vláda 1 700 lidí a 900 dronů, aby po něm pátrali. V blízkosti vodních zdrojů také nastražili infračervené detektory.

Obyvatele Chang-čou úřady vyzvaly, aby zatím nechodili do lesa. Pokud by se s levhartem setkali, mají zůstat v klidu a nekřičet na něj. „Můžete zvednout obě ruce a klidně stát, nebo pomalu ustupovat,“ uvedla místní rada v prohlášení. „Neotáčejte se a neutíkejte,“ dodala.

Safari park se za útěk levhartů veřejně omluvil. Vedení parku uvedlo, že neinformovalo veřejnost, protože riziko útoku ještě nedospělých levhartů „není příliš vysoké“ a nechtěli mezi obyvateli vyvolat paniku.

Levharti utekli 19. dubna, když zaměstnanci safari parku nedodrželi bezpečnostní protokol při čistění výběhu. Policie v Chang-čou dostala informaci o uprchlých levhartech 7. května. Prvního z uprchlíků se podařilo odchytit 21. dubna a druhého 8. května.

Chang-čou má více než deset milionů obyvatel a sídlí tu například centrála společnosti Alibaba Group.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video