ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

KOMENTÁŘ: Deset let na hedvábné cestě. Globální Sever by měl zpozornět

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Na v pořadí třetí vrcholné fórum čínské Iniciativy Pásu a cesty přijeli do Pekingu 17. a 18. října vrcholní představitelé 130 zemí a 30 mezinárodních organizací včetně generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. Jaký je současný stav čínské iniciativy, na které se zejména u nás nenechá nit suchá? ptá se Vít Vojta, sinolog a vydavatel serveru Asiaskop.cz.

Iniciativa Pásu a cesty (BRI), základní kámen čínské zahraniční politiky, zapojila Čínu během deseti let do investic ve 148 zemích v rozsahu 1,01 bilionu dolarů. Prezident Si Ťin-pching na pekingském fóru přivítal prezidenty Argentiny, Brazílie, Chile, Etiopie, Indonésie, Kazachstánu, Keni, Mongolska, Ruska, Srbska, Uzbekistánu, Vietnamu či premiéry Kambodže, Maďarska, Pákistánu, Thajska a dalších zemí. Nová Hedvábná stezka sice bývá prezentována v českých médiích v temných barvách s obvyklým mýtem dluhové pasti, ale ani aktuální analýza Bostonské univerzity ji nevidí tak temně.

Negativní je i vliv na znečištění ovzduší. Čínské spalovací elektrárny vypouštějí přibližně 245 milionů tun oxidu uhličitého ročně, což vede k pokračujícím změnám klimatu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video