Život na americké základně v Afghánistánu. Ilustrační foto

Život na americké základně v Afghánistánu. Ilustrační foto | foto: AP

CIA ignorovala varování Jordánců před útokem. Zemřelo osm agentů

  • 21
CIA přiznala pochybení, kvůli kterým na konci minulého roku zahynulo sedm jejích zaměstnanců na základně v afghánské provincii Chóst. Šéf zpravodajské služby uvedl, že za útok sebevražedného atentátníka může především zanedbání varování jordánských tajných služeb.

CIA nereagovala na varování jordánských výzvědných služeb a agenti hlavně atentátníka pořádně neprohledali. Zásadní chyby v bezpečnostních opatřeních a selhání v komunikaci odhalilo vyšetřování druhého nejhoršího útoku v dějinách CIA.

Důstojník CIA v Jordánsku nebral v potaz varování jordánských tajných služeb, které upozorňovaly na spojení atentátníka s al-Káidou. "Jordánci před ním varovali. Toto varování se ale porovnávalo s informacemi, které již poskytl, a jeho potenciálem dovést nás k nejvýznamnějším představitelům al-Káidy," cituje vyšetřovací spis agenta CIA.

Šéf CIA Leon Panetta

Šéf CIA Leon Panetta

Šestatřicetiletý útočník původem z Jordánska Američanům tvrdil, že jim může poskytnout informace o druhém muži al-Káidy Ajmánu Zavahrím. Byl pozván na dobře opevněnou základnu v provincii Chóst na jihozápadě Afghánistánu poblíž hranic s Pákistánem, kde se mezi Američany odpálil.

Při sebevražedném útoku tehdy zahynulo sedm členů CIA a šest jejich kolegů utrpělo zranění. Útok vstoupil do dějin amerických tajných služeb jako druhý nejhorší atentát od roku 1983, kdy povstalci vyhodili do povětří velvyslanectví USA v Bejrútu.

"Tvrdil, že má přístup do extremistických kruhů, a kdyby jednal v dobré víře, mohl být potenciálně velmi produktivní," řekl ředitel CIA Leon Panetta.

"Ale vůbec se nevzdal svých teroristických kořenů. Byl to de facto brutální zabiják," dodal. Panetta řekl, že v minulých měsících schválil 23 opatření, včetně posílení bezpečnostních procedur, které by měly pomoci předejít podobným akcím.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video