Požár u chorvatského Šibeniku už je pod kontrolou, turisté nejsou v ohrožení

  • 6
Chorvatští hasiči lokalizovali rozsáhlý lesní požár, který vypukl v sobotu u letoviska Šibenik a ohrožoval obytné domy a větrné elektrárny v oblasti. Hořelo ve vnitrozemí, turisté podle médií nebyli požárem dotčeni. Oheň sice stále hoří, ale už neohrožuje obydlené oblasti u vesnice Bilice, která leží severně od města. S požárem bojovaly na dvě stovky hasičů a padesát vojáků.

Jak píší místní média, nejsou hlášena ani vážná zranění, lehčí zranění utrpěli čtyři hasiči. 

Kolem čtvrté hodiny ráno se znovu otevřela hlavní chorvatská dálnice A1, po které k moři míří většina turistů, v místech požárů je však kvůli dýmu omezená rychlost. Nadále také zůstávají zavřené některé menší silnice ve vnitrozemí. 

Do boje s největším letošním požárem v Dalmácii vyrazili místním hasičům na pomoc také jejich kolegové z ostatních částí Chorvatska včetně metropole Záhřebu.

Proti ohni v sobotu zasahovala i požární letadla, v neděli ráno však musela kvůli silnému větru a oblačnosti zůstat na letištích. Změna počasí na druhou stranu hasičům i pomohla. Po několika dnech, kdy panovala velká vedra, totiž přinesla dlouho očekávaný déšť, který pomáhá hasit.

Během noci se podařilo ochránit prakticky všechny ohrožené domy, jen na jednom z nich začal hořet krov, který hasiči brzy uhasili. „V tomto okamžiku už není ohroženo vůbec nic, ani jedna budova,“ řekl ráno chorvatské agentuře Hina velitel zasahujících hasičů Damir Dukić. 

Podle jeho slov se nemuselo přikročit ani ke klasické evakuaci, lidé jen spolu s policisty čekali u svých domů, jestli se hasičům podaří ochránit jejich majetek a v případě nutnosti byli připraveni odejít.

Požár, který vypukl uprostřed turistické sezony, podle místních představitelů spálil zhruba 900 hektarů převážně travnatého porostu a borového lesa. Turisty tentokrát přímo neohrozil, na rozdíl od situace dvěma týdny, kdy hasiči kvůli požáru v borovém lese na chorvatském ostrově Pag evakuovali na 10 tisíc lidí. Oheň tehdy ohrožoval kluby a diskotéky nedaleko letoviska Novalja.

Podle mluvčího českého ministerstva zahraničí Roberta Řeháka není žádný český občan zraněn a kvůli požáru se zatím žádný Čech neobrátil ani na český zastupitelský úřad. „Kvůli dýmu byla na určitou dobu uzavřena dálnice u Šibeniku, a proto doporučujeme sledovat aktuální dopravní zpravodajství,“ řekl Řehák.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže jsou delegáti kanceláří ve spojení s místní policií a nepříznivý vývoj situace by řešili na místě. Českých turistů se podle něj zatím požár nedotkl, jde ovšem i o to, jakým směrem povane vítr, protože situaci mohou zkomplikovat zplodiny z ohně. 

Chorvatské pobřeží, které je dlouhodobě nejoblíbenější zahraniční destinací Čechů, lesní požáry o prázdninách sužují často. V čerstvé paměti zůstávají zejména ty z roku 2017, nejhorší za mnoho let, kdy o prázdninách prakticky nebylo týdne bez velkého požáru. Loni do Chotvatska vyrazilo na delší cestu 813 000 Čechů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video