Chorvatský premiér Sanader a šéf Evropské komise Barroso (vpravo)

Chorvatský premiér Sanader a šéf Evropské komise Barroso (vpravo) | foto: Reuters

Chorvati jsou o něco blíže Unii, naznačil Brusel

  • 13
Chorvatsko by příští rok mohlo uzavřít přístupové rozhovory s Evropskou unií. Po jednání s premiérem Ivem Sanaderem to v Bruselu oznámil šéf Evropské komise José Manuel Barroso. Tato balkánská země by se tak mohla stát 28. členem společenství už za dva roky.

"Pevně věřím, že Chorvatsko splní podmínky přijetí," prohlásil Barroso. "Technické rozhovory bychom mohli uzavřít příští rok, nejlépe před vypršením mandátu současné komise," dodal.

Funkční období komise končí v listopadu 2009 a Barroso naznačil, že pokud by šlo vše podle plánu, může Záhřeb doufat v plnohodnotné členství už v roce 2010.

Překážkou byl rybolov
První zmínka o termínu přišla krátce poté, co chorvatský parlament zrušil takzvanou ekologickou rybolovnou zónu. Tu země vyhlásila údajně kvůli slovinským a italským rybářským flotilám, které několik let lovily v jeho vodách a překračovaly stanovené kvóty.

Zavedení zóny se nelíbilo hlavně Slovincům, kteří proto přístupové rozhovory blokovali. Jejím zrušením ale překážka padla.

. Chorvaté a EU

Chorvatsko, které se osamostatnilo v roce 1991, považuje integraci do EU a NATO za svůj hlavní strategický cíl. Od členství očekává především posílení ekonomické prosperity a politické stability.

Přístupové rozhovory odstartovali Chorvaté v říjnu 2005. Dosud Unie otevřela 14 přístupových kapitol z celkových pětatřiceti. Dvě z nich již uzavřela (věda a výzkum, vzdělání a školství).

Dalšími zájemci o budoucí členství v EU z oblasti Balkánu jsou Srbsko, Makedonie, Albánie, Bosna a Hercegovina a Černá Hora.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video