Portrét Adolfa Hitlera na pytlících s cukrem vyvolal v Chorvatsku rozruch.

Portrét Adolfa Hitlera na pytlících s cukrem vyvolal v Chorvatsku rozruch. | foto: Profimedia.cz

Chorvaté vyšetřují hořkou aféru s cukrovým Hitlerem

  • 33
V několika chorvatských kavárnách si mohli hosté osladit kávu ze sáčků s natištěným Hitlerovým portrétem a vtipy o holocaustu. Případ zaměstnal chorvatskou policii i diplomacii. Je o to citlivější, že také v chorvatských koncentračních táborech zemřely za války tisíce Židů.

Vyšetřování se zaměřilo na malé město Pozega na východě země. Podle deníku Novi List byly inkriminované sáčky cukru vyrobené v místní továrně. To ostatně potvrdilo i její vedení.

Chorvatsko musí incident vysvětlovat i v zahraničí. Na adresu záhřebské vlády se snesla kritika z Centra Simona Wiesenthala v Jeruzalémě.

Jeho ředitel Efraim Zuroff vyjádřil "znechucení nad tím, že něco takového může být vyráběno v zemi, v níž nejen proběhl holokaust, ale navíc byl prováděn místními kolaboranty s nacistickým Německem".

Zuroff to považuje za odporné vyjádření nostalgie po Třetí říši a období let 1941 až 1945, kdy v koncentračních táborech balkánské země zemřelo mnoho Židů, Srbů a Romů.

Dlouhá doba od války, krátká pro změnu myšlení
Chorvatsku se dlouho nedařilo překročit stín ustašovského režimu, který za druhé světové války kolaboroval s Hitlerem.

Ještě za prezidenta Franja Tudžmana, který vládl zemi od získání nezávislosti v roce 1991 do roku 1999, se tolerovaly symboly ustašovského státu a jeho zločiny se veřejně bagatelizovaly.

Vztahy s Izraelem se chorvatským politikům podařilo zlepšit teprve v poslední dekádě v souvislosti se snahou co nejrychleji se dostat do Evropské unie. Veřejná omluva za minulá příkoří už byla nevyhnutelná, a také účinná.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video