Čechů jezdí do Chorvatska každoročně až osm set tisíc. Ilustrační foto

Čechů jezdí do Chorvatska každoročně až osm set tisíc. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Chorvaté údajně zruší zákaz dovozu jídla. Kvůli Čechům

  • 691
Chorvatsko si rozmyslelo zákaz dovozu masa a mléčných výrobků pro turisty. Uvedl to internetový server Slobodna Dalmacija. Důvodem má být odmítavá reakce Čechů, kterých jezdí každoročně k Jadranu stovky tisíc. Chorvaté zřejmě zavedou nařízení až po konci turistické sezony.

Informace, že je turistům zakázáno do Chorvatska dovážet maso a mléčné výrobky, se objevila ve všech českých médiích, připomíná Slobodna Dalmacija. Po reakci české veřejnosti má být kontroverzní rozhodnutí zrušeno, dodává. - čtěte Zapomeňte na řízky

"Ministerstvo cestovního ruchu zaslalo ministerstvu zemědělství návrh, aby zvážilo zavedení kontroverzní vyhlášky," uvedl server, podle kterého konzultace mezi oběma ministerstvy pokračují.

Zákaz dovozu vybraných potravin platí pro všechny země včetně členů EU. Pro členské země bude zrušen dnem vstupu Chorvatska do Unie. "Osobní zásilky zakázaných produktů budou cestujícím odebrány a v souladu s platnými předpisy zlikvidovány," píše se v nařízení.

"Češi v předchozích letech vždy jako první a nejbouřlivěji reagovali na každý nový právní předpis vztahující se k dovolené v Chorvatsku, neboť Chorvatsko je jejich oblíbenou turistickou zemí, kam jich jezdí až 800 tisíc ročně. Je proto zřejmé, že vnímají omezení složitěji než ostatní," napsal server.

Slobodna Dalmacija nazývá české turisty "věrnými paštikáři". Současně ale dodává, že nyní už si Češi toto označení nezaslouží, především díky vyšším mzdám a silné české koruně.

Zákaz dovozu některých potravin je v krátké době druhou komplikací pro české turisty. Počátkem května bylo zveřejněno omezení pro cestování dětí na Jadran.

Děti do 18 let cestující bez rodičů měly mít s sebou podle původního znění notářsky ověřený souhlas od zákonných zástupců. Po protestech českých cestovních kanceláří i českého zastupitelství Chorvaté nakonec požadavky zmírnili.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video