Osmiletý chlapec byl pašován do Španělska v kufru (7. května 2015). | foto: Reuters

Skener na hranicích Španělska odhalil v kufru osmiletého chlapce

  • 55
Osmiletý chlapec z Pobřeží slonoviny cestoval do Španělska v kufru. Hocha odhalila policie při kontrole zavazadel mladé ženy na hraničním přechodu v Ceutě, španělské exklávě u Maroka.

„Zdálo se, že dívka váhá, že nechce projít hranice. Nejdříve jsme si mysleli, že pašuje drogy, ale pak jsme zjistili, že má v kufru chlapce,“ citovala BBC policejního mluvčího. Když policie otevřela kufr, zjistila, že chlapec je v „příšerném stavu“, byl vyděšen a zmaten. Nyní je osmiletý Abú v péči úřadů v Ceutě. „Situace mohla skončit tragicky,“ uvedl mluvčí hraniční stráže.

Devatenáctiletá marocká dívka, která cestovala s kufrem, není příbuznou Abúa. Zaplatil jí jeho otec, který žije na Kanárských ostrovech. V roce 2013 se neúspěšně snažil Abúa odvézt z Pobřeží Slonoviny.

Hodinu a půl po dívce se hranice snažil překročit i otec chlapce, kterého zadržela policie. Muž se přiznal, že chtěl svého syna dostat do Evropy. Podle agentury AP byl obviněn z porušování lidských práv.

Španělské exklávy Ceuta a Melilla obklopuje ze tří stran Maroko a jedné Středozemní moře. Maroko si území nárokuje, což jihoevropská země odmítá. Oblasti jsou přes vysoké zdi populární mezi nelegálními migranty. Podle Human Rights Watch v roce 2013 nelegálně hranice Ceuty a Melilly prošlo 4 300 lidí, o rok dříve 2 804.

Španělské úřady bojují proti nelegálním běžencům, kteří se stávají čím dál kreativnější. Například cestují ve falešných dnech automobilů či se schovávají v dopravních kontejnerech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video