ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Charlie Hebdo je opět terčem nenávisti. Členka redakce musela opustit domov

  • 48
Členka vedení francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo musela minulý týden opustit svůj domov. Učinila tak kvůli výhrůžkám, které policie považovala za závažné. Marika Bretová to oznámila v rozhovoru, který zveřejnil týdeník Le Point. Satirický časopis začátkem září opět otiskl karikatury proroka Mohameda. Právě kvůli posměšnému vyobrazování proroka se redakce časopisu stala v roce 2015 terčem teroristického útoku.

„Měla jsem deset minut na to, abych se sbalila a opustila svůj domov. Deset minut na to, abych se vzdala části svého života, to je trochu málo, je to velmi kruté. Domů už se nevrátím,“ řekla Bretová týdeníku Le Point.

Bretová pracuje v časopise Charlie Hebdo jako ředitelka personálního oddělení. Ochranku má už pět let. Dostala ji poté, co v lednu 2015 vtrhli do redakce dva islámští radikálové, bratři Chérif a Said Kouachiovi. Zastřelili tehdy 11 lidí přímo v redakci a jednoho policistu před budovou. Teroristy policie později zabila.

Časopis Charlie Hebdo znovu otiskne karikatury proroka Mohameda

Na počátku září začal v Paříži proces se skupinou 14 lidí obžalovaných z podílu na atentátu na Charlie Hebdo a souvisejícím teroristickém útoku na židovský obchod s potravinami. Satirický časopis v den začátku procesu znovu otiskl karikatury proroka Mohameda, které jako první v roce 2005 zveřejnil dánský deník Jyllands-Posten.

Podle agentury AFP policisté popsali výhrůžky, které minulé pondělí Bretová obdržela, jako „jasné a detailní“. Podle ní ale nejde zdaleka o jediné hrozby. „Od počátku procesu a po novém otištění karikatur jsme dostali různé ohavnosti včetně hrozeb od Al-Káidy a výzev, aby někdo dokončil práci bratrů Kouachiových,“ řekla týdeníku Le Point Bretová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video