ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Rusko poslalo rakety na Kryvyj Rih, zraněných je přes sedmdesát lidí

  • 134
Rusko v pondělí zaútočilo na rodiště ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V Kryvém Rihu zemřelo nejméně šest civilistů, včetně desetileté dívky a její matky. Terčem ruských raket se stal také východoukrajinský Charkov. Útok si vyžádal jednoho raněného. Ukrajinské jednotky pokračují v útocích ve směru okupovaných měst Melitopol a Berďansk.

„V Kryvém Rihu je už šest mrtvých. K této chvíli je tam 75 raněných, včetně šesti dětí,“ uvedl na Telegramu šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak s poznámkou, že z více než dvacítky hospitalizovaných jsou dva lidé vážně zranění. V úterý bude město držet smutek. Podle Zelenského je mezi oběťmi matka s desetiletou dcerou.

„Rusové zasáhli město dvěma střelami. Jedna zasáhla čtyřpatrovou budovu vzdělávací instituce. Pod troskami jsou nejspíš lidé. Zasahují záchranáři a policie. Druhá raketa zasáhla čtvrté až deváté patro obytné budovy, kde vypukl požár,“ napsal na Telegramu ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko.

Lysak dříve na telegramu zveřejnil snímky z místa zásahu, na kterých je vícepatrová budova, v jejíž fasádě zeje obrovská díra a stoupá z ní dým.

Průmyslový Kryvyj Rih, který leží na jihu Ukrajiny, je rodištěm ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Město hlásilo útoky ruských dronů i v polovině tohoto měsíce, kdy nálet podle místní správy poškodil několik veřejných budov, včetně nemocnice a školy.

„Pondělní ráno. Ukrajinské oblasti ostřelují okupanti, kteří pokračují v terorizování mírumilovných měst a lidí. Kryvyj Rih, Cherson,“ napsal na Telegramu Zelenskyj s odkazem také na dnešní ruské ostřelování jihoukrajinského Chersonu, kde zahynuli podle aktualizovaných informací během dne čtyři lidé. „Ale tenhle teror nás nevyděsí ani nezlomí. Pracujeme a zachraňujeme naše lidi,“ dodal prezident.

Situace na bojišti

„Na východě Ukrajiny se odehrálo více než 20 bojových střetů. Ruští uchvatitelé neuspěli,“ informoval v pondělí ráno ukrajinský generální štáb v pravidelném hlášení o situaci na bojišti.

U města Marjinka v Doněcké oblasti ukrajinští vojáci dál odrážejí ruské útoky a „pevně drží obranu“ také u u Kupjanska v Charkovské oblasti, uvedlo ukrajinské velení.

Generální štáb o víkendu odhadl, že celkové ruské ztráty od vypuknutí války proti Ukrajině už přesáhly 245 000 vojáků, napsala tisková agentura Unian.

Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Útok na Charkov

„Rusové o půlnoci (23:00 SELČ) odpálili z Belgorodské oblasti na náš region rakety typu S-300,“ uvedl mluvčí prokuratury v Charkovské oblasti Dmytro Čubenko. V Charkově byly podle něj zasaženy sklady jednoho podniku, přičemž byl zraněn muž, který se nacházel nedaleko od výbuchu. Vypukl také požár, plameny zachvátily 200 metrů čtverečních.

Další raketa zasáhla soukromý dům v obci Velykyj Burluk, ležící asi 110 kilometrů na sever od Charkova. Nikdo zde nebyl zabit, ani zraněn, dodal mluvčí.

V Saúdské Arábii budou jednat zástupci 30 zemí o Ukrajině. Rusko není pozvané

Rakety S-300 byly původně určené k protivzdušné obraně, ale ruské jednotky je používají i k ostřelování pozemních cílů, i když při tomto použití podle expertů nevynikají přesností.

Letecký poplach, který byl původně vyhlášen na východě země, byl později rozšířen na celou zemi, než byl odvolán.

13. června 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video