Česko poslalo na Srí Lanku zbraně

Loď se zbraněmi za dva a půl milionu dolarů z České republiky dorazila na Srí Lanku. "Jde o součást zásilky objednané v loňském roce," řekl armádní mluvčí generál Sanath Karunaratne. Načasování dodávky podle něj nijak nesouvisí s tím, že Norsko se pokouší zprostředkovat mírové rozhovory mezi vládou a povstalci z organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu LTTE. Srílanští činitelé již dříve sdělili, že do konce dubna oznámí jejich termín.

LTTE usiluje o vytvoření samostatného státu menšinových
Tamilů, kteří obývají zejména sever a východ Srí Lanky. Tvoří asi
18 procent z 19 milionů obyvatel. V 18 let trvajícím konfliktu bylo zabito na 64 tisíc lidí.

V zásilce jsou i raketomety
Podle vojenských činitelů zahrnuje nejnovější dodávka z Česka kromě tanků, transportérů a dalších vojenských vozidel i raketomety. Ty loni v dubnu srílanské armádě pomohly zastavit ofenzívu LTTE a změnily rovnováhu sil ve prospěch vládních jednotek.

Srí Lanka si podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru SIPRI loni v České republice objednala 41 tanků T-55 a 16 raketometů RM-70. Podle publikace Jane's Defence Weekly také přes 10 tisíc kusů raketometné munice.

Ministr Vetchý slíbil výcvik vojáků
Ostrov v únoru navštívil český ministr obrany Vladimír Vetchý. Srílanským představitelům nabízel dodávky zbraní a výcvik vojáků v Česku. Již v lednu byl na Srí Lance náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý. České zbrojařské firmy patřily mezi klíčové dodavatele i v minulosti.

Příměří narušila námořní bitva
Loď s českými zbraněmi připlula do přístavu srílanské metropole Kolomba jen několik hodin po incidentu, který narušil krátké příměří v občanské válce.

Dva povstalci zahynuli, zranění jsou na obou stranách
Při námořní bitvě u severovýchodního pobřeží ostrova byly podle armádního mluvčího poškozeny tři lodě vládních sil a jedno plavidlo tamilských povstalců bylo potopeno. Při střetu zahynuli dva povstalci a čtyři další byli zraněni stejně jako sedm vládních vojáků. Do boje zasáhlo také srílanské vojenské letectvo.

Vláda vyhlásila příměří před pěti dny kvůli oslavám sinhálského a tamilského Nového roku. Vypršet má v úterý v 6 hodin místního času. To jsou tři hodiny středoevropského letního času. Povstalci příměří uplatňují již čtyři měsíce. Chtějí tak podpořit iniciativu Norska k ukončení konfliktu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video