Ukrajinští vojáci si pro výcvik vybrali nevídané místo, cvičili blízko...

Ukrajinští vojáci si pro výcvik vybrali nevídané místo, cvičili blízko Černobylu (4. února 2022) | foto: ČTK

Ukrajinci cvičili městský boj v Pripjati. Kvůli Černobylu měřili radiaci

  • 38
Ukrajinské speciální jednotky, policie a národní garda uspořádaly cvičení ve městě Pripjať, které je opuštěné od černobylské jaderné katastrofy v roce 1986. Informovala o tom v pátek agentura Reuters, podle níž se Ukrajina připravuje na možnost konfliktu s Ruskem.

Ukrajinské síly v pátek v Pripjati střílely na opuštěné budovy a odpalovaly střely z minometů, popsal Reuters. Členové bezpečnostních složek podle něj uspořádali cvičení v zasněžených ulicích města, které lemují někdejší sovětské hotely či budovy, z nichž některé stále mají na sobě srpy a kladiva jako symboly někdejšího komunistického státu.

„Byla to bitva s polovojenskými milicemi v městském prostředí,“ řekl agentuře jeden z vojáků v bílé maskovací uniformě. Speciální jednotka přitom prováděla před cvičením i během něj kontrolu množství radiace.

Výcvik se totiž odehrál ve městě, které se nachází nedaleko jaderné elektrárny Černobyl, kde před téměř 36 lety explodoval reaktor a výsledkem byla nejhorší jaderná havárie v historii. Bezprostředně po ní zemřely asi tři desítky pracovníků elektrárny a hasičů, později následkům radiace podlehly tisíce lidí.

Obyvatele Pripjati tehdejší sovětské úřady evakuovaly. Většina oblasti kolem elektrárny je dnes pustinou prázdných budov, křovin a trosek, poznamenal Reuters.

Na západě Ukrajiny ve vojenském prostoru Javoriv v pátek podle této agentury armáda uspořádala jiné cvičení, při němž zkoušela protitankové střely, odpalovací zařízení a další vojenskou techniku, kterou Ukrajině poskytly Spojené státy.

Rusko shromáždilo na hranicích s Ukrajinou desítky tisíc vojáků a Západ varuje před možnou invazí. Moskva popírá takové plány a zároveň požaduje od Západu bezpečnostní záruky, včetně závazku, že nedovolí vstoupit Ukrajině do NATO. V případě ignorování svých požadavků Rusko hrozí blíže nespecifikovanými kroky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video