Černobylský reaktor zakryje sarkofág. Začalo složité přesouvání

  • 191
V Černobylu začalo v pondělí složité přesouvání nového obřího krytu nad havarovaný čtvrtý energoblok, jehož exploze v roce 1986 vyvolala největší katastrofu v dějinách jaderné energetiky. Gigantická konstrukce o váze přes 36 tisíc tun, dlouhá 165 metrů a vysoká 110 metrů se bude nad trosky jaderného reaktoru přesouvat čtyři dny.

Nový kryt byl v nezamořené zóně sestaven 327 metrů od reaktoru, a tuto vzdálenost nyní musí překonat. Postará se o to podle agentury Interfax 224 hydraulických zvedáků, které konstrukci posunou o 60 centimetrů během jednoho „kroku“. Celkem bude kryt v pohybu 33 hodin čistého času.

Po dokončení operace bude kryt utěsněn speciálními hermetickými membránami tak, aby pod ním mohl být demontován dřívější „sarkofág“ starý 30 let. Zpracován bude rovněž radioaktivní odpad.

Konstrukci, největší svého druhu na světě, vyrobilo konsorcium francouzských firem. Po rozsáhlých přípravných pracích byla stavba zahájena v roce 2012. Vzhledem k obřím rozměrům byl kryt nejprve smontován do dvou částí, které se loni podařilo propojit a osadit jeřábem, který starý kryt demontuje.

Nová konstrukce stála 1,5 miliardy eur (přes 40 miliard korun) a má mít životnost sto let.

OBRAZEM: Černobylská příroda ožívá

Příčinou katastrofy černobylské elektrárny byla zřejmě chyba personálu, který se pravděpodobně dopustil hrubého porušení bezpečnostních pravidel. Podle ukrajinských médií ale mnozí odborníci zároveň soudí, že podíl na neštěstí měla i chybná konstrukce sovětského reaktoru, o jehož nedostatcích nebyla obsluha informována.

Kolem místa tragédie vznikla třicetikilometrová neobyvatelná zóna. Radioaktivní stroncium 90 přestane být v zóně aktivní v roce 2214, cesium 127 v roce 2314. Izotop plutonia 239, který je podle odborníků hlavním zdrojem černobylského zamoření, přestane působit za 24 000 let. Výroba elektřiny v nepoškozených blocích elektrárny skončila až v roce 2000.

Černobylem proletěl dron, natočil stavbu obřího sarkofágu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video