ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Čech opakovaně kradl v Rakousku, soud ho poslal na pět let za mříže

  • 23
Salcburský soud v úterý uložil jednapadesátiletému Čechovi pětiletý nepodmíněný trest vězení za 89 vloupání nebo pokusů o vloupání. Sériový zloděj se přiznal k činům, při kterých vznikla celková škoda kolem 90 tisíc eur (zhruba 2,3 milionu korun). Rozsudek je pravomocný.

Muž prováděl vloupání v Rakousku, většinou v obchodech, od května do srpna loňského roku. Soud ho uznal vinným ze závažné trestné činnosti. 

Soudkyně řekla, že obžalovaný se k činům doznal, a tak přispěl k jejich objasnění. V pětatřiceti případech zůstalo jen u pokusu o vloupání. Obžalovanému ale přitížila recidiva a rozsah jeho aktivity.

Za krádeže vody zaplatili Češi loni miliony. Zásoby v podzemí se tenčí

Čech byl už 20. června 2013 v Rakousku odsouzen k šesti letům vězení a po odpykání trestu byl 6. května 2019 propuštěn, napsala agentura APA. Na svobodě pokračoval v trestné činnosti, ačkoli měl v Rakousku zákaz pobytu, zdůraznil státní zástupce.

„Těžko říct, proč stále znovu páchám vloupání, ačkoli jsem kvůli trestným činům už byl velmi dlouho ve vězení,“ komentoval obžalovaný své činy, kterých se dopouštěl ve všech rakouských spolkových zemích kromě Vídně a Vorarlberska.

Jediný skutek, k němuž se nepřiznal a za který ani nebyl pro nedostatek důkazů odsouzen, byla krádež bankovní karty okresní organizace Sociálnědemokratické strany (SPÖ) v dolnorakouském Hollabrunnu ze 17. června 2019.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video