Diskuze

Český turista uvázl pod Gerlachovským štítem, zachraňovali ho celou noc

Slovenská Horská služba měla v sobotu večer napilno. Nejprve vyrážela k záchraně dvojice slovenských horolezců, která uvázla při sestupu z Gerlachovského štítu. Během akce přišlo další volání o pomoc, tentokrát od českého turisty. K němu nejprve letěl vrtulník, kvůli špatnému terénu však na místo museli vyrazit i záchranáři po zemi.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Nejak me neni uplne jasne, co tam delali sami. Pred par lety jsem na Gerlachu byl a tenkrat nam bylo receno, ze bez vudce tam jit nesmime. Nebo se tohle snad zmenilo?

0 0
možnosti
JH

posmievat sa Cechom je blbost, tvoria najvacsiu skupinu turistov v Tatrach a teda aj najvacsiu umrtnost maju... par z nich mozu byt brouci Pytlici, ale kazdopadne vsetci co zahynu su nestastnici...

4 1
možnosti

J80a77n 20Š95i11ř22i45n62a

6. 8. 2017 16:19

největší úmrtnost v Tatrách určitě Češi nemají, za roky 2011 - 15 v Tatrách umřelo 10 občanů ČR, 22 Slovenska a 15 z Polska. Jen ta úmrtí a nehody Čechů v Tatrách se nejlépe "mediálně prodávají".

1 0
možnosti
PH

:-/Tady je zase mudrlantů. Na Martinovku vůdce potřeba není, to už je horolezecký výstup. No a při sportu eliminovat zcela všechna rizika nelze. I fotbalistu musí občas ošetřovat lékař ;-)

Přesně tihle tupci, kteří tu kritizují někoho, že si včas zavolá HS, jsou příčinou vážných tragédií. Člověk se pak stydí zavolat a snaží se to zvládnout vlastními silami, aby ho nějaký mudrlant nepropíral na Idnes :-/

5 0
možnosti
KN

Tupci jsou ti, kteri si volaji HS zbytecne, protoze se dostali do potizi vlastni blbosti. A je jich cim dal vice. Podivejte se na statistiky Alpenvereinu. Pocet zasahu narostl za posledni roky exponencialnim zpusobem. Castecne je to dane tim, ze dneska je horska turistika v mode, do hor chodi vic a vic lidi a ke kriticke situaci muze dojit - OK, stane se. Jenze taky je to tim, ze spousta lidi se vydava na tury bez pripravy a snazi se zdolavat trasy, na ktere proste nemaji. Zrovna vcera jsem potkal na ledovci pitomce v teniskach. Temhle bych dal kazdy zasah zaplatit. Co je ovsem uplne neuveritelne, tak pribyva lidi, kteri si dojdou na vrchol a pak si zavolaji vrtulnik, protoze se jim "nechce" a "maji pojisteni".

0 0
možnosti
MP

nie sú tam povinní vodcovia?

0 1
možnosti

J51a38n 74Š87i33ř96i52n32a

6. 8. 2017 16:04

Pokud šli Martinkou, tak není, stačí např. průkaz ČHS, JAMES či Alpenverein (horolezecké svazy). Ale opravdu mě "baví" ty rádoby vtipné narážky Slováků na české turisty v Tatrách - doporučoval bych těmto "vtipálkům" si najít na stránkách horské služby smrtelné úrazy v Tatrách za rok 2015, je tam uvedeno i při čem se to stalo, při vysokohorské turistice (mimo značené trasy s nutností vůdce, ovšem všichni ti mrtví tam šli hrdinně bez vůdce) 4 mrtví Slováci, 2 Poláci a 1 Maďar, z ČR nikdo...Pro ilustraci např. úmrtí na Satanu - šla sama, nikomu ani neřekla, kam přesně jde, přilbu měla jen na okrasu, nikoli na hlavě. Horská služba po ní pátrala 3 dny, desítky chlapů v teréně, nasazení vrtulníku...

1 1
možnosti
JK

Tady je zase jasnovidcu...

1 0
možnosti
MU

Do tatier sa proste v sandaloch nechodí

3 3
možnosti
MJ

Prej horolezci, spíše amatérští hlupci.

0 0
možnosti
JC

Nebude to tím že převážná většina turistů v Tatrách je z Česka?

0 0
možnosti
LU

Drvivá väčšina turistov v Tatrách je zo Slovenska, najviac výjazdov záchrannej služby je k slovenským turistom.

1 0
možnosti
VP

pokud vím,tak se tam bez vůdce nesmí,nebo horolezecký průkaz,ten ale turista předpokládám neměl.

1 0
možnosti
OU
PH

P53e36t38r 94H33o67n79o12r

6. 8. 2017 12:59

Velká poklona chlapům z HS! Nejdřív si vystoupali na vrchol - jak se píše a pak teprv začali se záchrannou akcí. Letos jsem na Gerlachu byl taky ....a vrznout si takhle na večer/noc vrchol (ke třem hodinám výstupu..cca) a pak šaškovat s jedním člověkem dolů...a že cesta pro mne byla sakra horší než nahoru :-)

Nicméně sledovat diskutující níže...to je občas na palici :-)

5 0
možnosti