Tragédie v Dolomitech. Před 20 lety americký pilot přeťal kabel lanovky

  • 294
Je to jedna z nejhorších horských tragédií v historii Itálie. Před dvaceti lety americký vojenský letoun při cvičném letu horským údolím přesekl lano lanovky. Kabina s dvěma desítkami lidí se zřítila do stometrové hloubky. Nikdo z nich pád nepřežil.

Tragédie se stala 3. února 1998 v italském zimním středisku Cavalese poblíž Trenta. Letoun americké námořní pěchoty EA-6B Prowler patřil k jednotce NATO střežící v rámci mírové mise vzdušný prostor nad Bosnou a Hercegovinou z nedaleké základny Aviano. 

Důvodem neštěstí byla naprostá ignorace předpisů. Dvoumotorový bitevní stroj určený především k vyhledávání a ničení radarů protivzdušné obrany letěl asi sto metrů nad zemí, protože se posádka chtěla pobavit a pořídit hezké záběry Dolomit. U střediska Cavalese narazil letoun pravým křídlem a ocasními plochami do kabelu nesoucího lanovku a přetrhl ho.  

Kabina s dvaceti lidmi se zřítila z osmdesátimetrové výšky na zem. Zemřelo v ní osm Němců, pět Belgičanů, tři Italové, dva Poláci, jeden Rakušan a jeden Nizozemec. Pilotovi se i s vážně poškozeným letadlem podařilo přistát na základně v Avianu, odkud odstartoval. 

Případ vyvolal v Itálli protiamerické demonstrace. „To nebyl žádný nízký let. Bylo to prakticky ‚hoblování‘ země. Jde proto o hrubé porušení zákona,“ prohlásil tehdejší premiér Romano Prodi a požadoval tvrdý trest. O vyšetření případu se nejprve snažily italské úřady, podle mezinárodních dohod ale brzy musely celý případ předat americké vojenské justici. 

Ze čtyřčlenné posádky skončili před soudem jen pilot a navigátor. Obhajoba argumentovala, že lanovka nebyla vyznačena na pilotově mapě a že nefungoval výškoměr. 

Obžalovaní byli nakonec potrestáni jen za zničení videopásky se záznamem letu. Museli odejít z námořní pěchoty bez nároku na odstupné a penzi, pilot dostal i půlroční trest vězení (odpykal si čtyři a půl měsíce). Příbuzné obětí odškodnila italská vláda, za každého mrtvého vyplatila 1,9 milionu dolarů, USA vyplatily Italům zpětně tři čtvrtiny sumy. 

Italský tisk zjistil, že stroj osudový den vůbec neměl vzlétnout, protože se měl už druhý den po půlročním hlídkování nad Bosnou vrátit do Spojených států.  Aby se posádka vyhnula zákazu letu od italských úřadů, předložila jim falešný letový plán týkající se letounu F-16. Teprve na poslední chvíli piloti informovali o tom, že se rozhodli letět s Prowlerem.

Cavalese, Itálie

Cavalese, Itálie

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video