Čaputová jmenovala Matoviče novým slovenským premiérem

  • 57
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v sobotu jmenovala předsedu protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče premiérem nové koaliční vlády, která vzešla z únorových parlamentních voleb.

Do 30 dnů bude muset Matovičův kabinet předstoupit před parlament s programovým prohlášením a požádat poslance o vyslovení důvěry. Koalice má ve sněmovně pohodlnou většinu.

Čtyřčlenná koalice pod vedením OLaNO nastupuje do úřadu v době šíření koronaviru, kvůli kterému Slovensko již zavedlo řadu omezení a několika velkých firem přerušilo výrobu.

Matovič má sestavenou vládu. V parlamentu bude mít ústavní většinu

„Naším společným snem je Slovensko, kde si konečně budeme před zákonem všichni rovni. Chceme fungující zdravotnictví, moudré školství, zdravou ekonomiku, kvalitní dopravu, kulturní kulturu a chráněnou přírodu,“ řekl Matovič v projevu po jmenování premiérem. Dodal, že nová vláda bude vládnout otevřeně a lidem bude říkat úplnou pravdu.

Pandemii koronaviru označil za nejtěžší výzvu v historii. Prezidentka Čaputová a nová vláda po jmenování kabinetu potleskem vyjádřily poděkování těm, kdo proti pandemii pomáhají bojovat.

Hlava slovenského státu ve svém projevu řekla, že ještě před prosazením plánovaných změn stojí před novou vládou důležitější úkol, a to „ochránit co nejvíce lidských životů v souboji s tímto neviditelným nebezpečím“. Slovensko mělo do pátku 137 potvrzených případů infekce.

Zmíněná pandemie poznamenala i ceremoniál jmenování premiéra, po kterém následuje jmenování členů vlády. Čaputová i noví členové kabinetu měli ochranné roušky a rukavice.

Jmenování kabinetu se nezúčastnil příští ministr zahraničí Ivan Korčok. Dosavadní velvyslanec ve Spojených státech a dlouholetý diplomat Korčok bude muset po návratu do vlasti nastoupit do dvoutýdenní karantény, která je kvůli koronaviru povinná až na výjimky pro všechny Slováky při návratu z ciziny.

Ministerstvo zahraničí dočasně povede vicepremiér a ministr hospodářství Richard Sulík, jehož strana navrhla Korčoka jako šéfa diplomacie.

Noví slovenští poslanci skládali slib v rouškách. Fico si ji sundal

OLaNO se dohodlo na vytvoření koalice s populistickým hnutím Jsme rodina, dále s liberální stranou Svoboda a solidarita a se stranou Za lidi exprezidenta Andreje Kisky, který se kvůli zdravotním potížím vzdal poslaneckého mandátu.

Tyto čtyři strany získaly ve sněmovně dohromady ústavní většinu, což chce Matovič využít například k zavedení plošných prověrek soudců. Slovenské soudnictví čelí po nedávném obvinění 13 soudců největší korupční kauze v novodobých dějinách země.

V 16členném kabinetu obsadilo OLaNO polovinu křesel, kromě premiéra hnutí připadla také například ministerstva financí, vnitra a obrany.

Šestačtyřicetiletý Matovič vstoupil do slovenské politiky v roce 2010, kdy se stal poslancem sněmovny a tento mandát vykonával až do jmenování premiérem. Hnutí OLaNO se ziskem 25 procent hlasů vyhrálo parlamentní volby, které se konaly před třemi týdny.

V předvolební kampani se OLaNO zejména vymezovalo vůči tehdy nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica. Sociální demokraté po volební porážce skončili v opozici.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video