Heinrich Boere

Heinrich Boere | foto: AD.nl

Bývalý člen SS se po 64 letech zodpovídá z vražd civilistů

  • 12
Dortmundská prokuratura chce hnát před soud bývalého příslušníka SS Heinricha Boereho. Viní ho z vraždy tří Nizozemců, kterou spáchal v roce 1944. Šestaosmdesátiletý muž čin nikdy nepopíral. Po válce dostal v Nizozemsku nejprve trest smrti, poté doživotí. To už ale byl v bezpečí v Německu.

Státní zastupitelství už na Boereho podalo žalobu a první komora Porotního soudu v Cáchách nyní zvažuje, zda proti členovi vražedného komanda zahájí nový proces. "Myslím, že k tomu dojde," řekl zpravodajskému serveru Spiegel Online Boereho právník Gordon Christiancsen.

Komando, v němž Boere sloužil, mělo za úkol potlačit jakýkoli klíčící odpor v okupovaném Nizozemsku zastřelením kolaborantů a odbojářů. Při čistce pod krycím jménem Silbertanne (Stříbrná jedle) bylo zabito celkem 54 Nizozemců.

"Říkali nám, že jde o partyzány, o teroristy," řekl v rozhovoru pro Spiegel Online muž, jenž se dal k jednotkám Waffen SS dobrovolně v roce 1940, tedy jako osmnáctiletý.

Němci ho Nizozemcům nevydali
Německé soudy uznaly, že Boere za asistence kolegů z SS v Nizozemsku zákeřně zastřelil lékárníka, obchodníka s bicykly a ještě jednoho muže. Vyšetřování ale zastavilo v 80. letech státní zastupitelství s odůvodněním, že činy byly vykonány jako součást právně přípustných odvetných opatření na okupovaných územích a navíc Boere vykonával rozkaz.

Německo tehdy rovněž odmítlo odsouzeného muže, který pochází ze smíšené německo-nizozemské rodiny, vydat do jeho původní vlasti s odůvodněním, že Německo své státní příslušníky nevydává.

Přesto se ještě loni v létě Boereho případem znovu zabýval Vrchní zemský soud v Kolíně nad Rýnem. Dospěl sice k závěru, že tři Boereho vraždy nelze ospravedlnit ani takzvanými válečnými represáliemi, ale vykonání trestu na základě verdiktu zvláštního soudu v Amsterdamu z roku 1949 prý není možné.

Soud totiž údajně nesplňoval minimální mezinárodně kritéria spravedlivého procesu, neboť Boere neměl k dispozici obhájce a byl souzen v nepřítomnosti.

Boere se přiznal k vraždám při několika výsleších v americkém zajetí už v roce 1946. Bývalý horník žijící v domově důchodců v západoněmeckém Eschweileru svých činů lituje. "Každý večer se modlím za mrtvé a za všechny, kteří padli ve válce," tvrdí. Zároveň však prosí o pochopení: Teprve po válce se prý ukázalo, že to, co původně považoval za správné, byl "úplný nesmysl".

Boere není zdaleka jediným nepotrestaným válečným zločincem. Podle odhadů Střediska Simona Wiesenthala jich spravedlnosti uniká zhruba tisícovka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video