V New Yorku odhalili Havlovu bustu, účastnili se Albrightová i Švejnar

  • 542
V areálu prestižní newyorské Kolumbijské univerzity za přítomnosti exministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové odhalili bustu Václava Havla. Ceremoniál se konal při příležitosti 100. výročí vzniku Československa.

Na začátku sympozia Havla představili jako výborného vůdce, dramatika a autora. Jeho bustu odhalili před proslovem Albrightové. Slavnostního aktu se účastnili i prezident Kolumbijské univerzity Lee Bollinger a ekonom Jan Švejnar, který na této univerzitě působí a byl Havlovým ekonomickým poradcem.

Bollinger vzpomenul na sedmitýdenní Havlovu návštěvu Kolumbijské univerzity v roce 2006, na které ho doprovázela i jeho žena Dagmar. „Zúčastnil se mnoha přednášek pro studenty i rozhovorů, které byly zaměřeny na jeho život a revoluční myšlenky,“ uvedl.

Pražská rodačka Albrightová hovořila o Havlově odkazu. „Pomohl změnit svět, byl to revoluční vůdce. Byl to poklad, jsem na něj velmi pyšná,“ uvedla. Exministryně připomněla i významné „osmičky“ československé historie a několik svých vzpomínek na setkání s Havlem. 

Podle Albrightové by byl Havel nadšený poctou, které se mu ve čtvrtek na Kolumbijské univerzitě dostalo. Svůj projev zakončila česky heslem „Pravda vítězí“ ze standarty českého prezidenta.

Akce je součástí každoročního sympozia World Leaders Forum, na které Kolumbijská univerzita zve státníky, intelektuály a další vlivné osobnosti z celého světa, aby pohovořili o globálních výzvách a perspektivách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video