Nižší popularitu měl jen prezident Nixon během aféry Watergate. Ilustrační foto.

Nižší popularitu měl jen prezident Nixon během aféry Watergate. Ilustrační foto. | foto: Pablo Martinez Monsivais, Reuters

Bushova obliba prudce klesá, zjistil průzkum

  • 106
Stále více Američanů nesouhlasí se způsobem, jakým George Bush vede zemi. Prý už není dostatečně silným vůdcem v boji s terorismem. Nejvíce ztrácí u svých republikánů, ukázal průzkum ústavu IPSOS a agentury AP. Bush zažívá jedno z nejhorších období od nástupu do Bílého domu v lednu 2001.

Podle průzkumu se většina Američanů ptá, zda prezident na svoji funkci stačí. Jen 37 procent dotázaných je totiž s jeho působením v Bílém domě spokojeno. Je to nejnižší skóre za celou dobu jeho prezidentství.

V této fázi druhého funkčního období měli například bývalí prezidenti Bill Clinton a Ronald Reagan příznivé hodnocení asi 65 procent Američanů. Richard Nixon měl na vrcholu aféry Watergate v roce 1974 necelých třicet procent.

Pokud jde o jednotlivá témata, pozitivně hodnotí Bushovo řešení domácích záležitostí 36 procent Američanů, zatímco před měsícem to bylo 39 procent.

Ze 47 na 43 procent klesl podíl Američanů, kteří pozitivně hodnotí Bushův přístup k zahraniční politice a terorismu. Oproti únoru Bushova podpora mezi republikány poklesla z 82 na 74 procent.

Amerika jde špatným směrem
Kromě toho jsou dvě třetiny Američanů nespokojeny s Kongresem, jehož obě komory ovládají republikáni. A 47 procent dotázaných si myslí, že by v Kongresu měli mít převahu opoziční demokraté. Republikánskou většinu preferuje 36 procent lidí.

Nálady by mohly podle analytiků ohrozit vyhlídky republikánů v listopadových kongresových volbách. Podle dalších názorů nespokojenost s republikány nemusí hlasování příliš ovlivnit, protože voliči se rozhodují mezi dvěma místními kandidáty a stranická příslušnost nehraje takovou roli.

Stejně tak se analytici obou stran shodují, že nedisciplinované Demokratické straně se nepodařilo problémů republikánů dostatečně využít.

Takřka čtyři pětiny obyvatel Spojených států očekávají, že v Iráku propukne občanská válka. Skoro sedm z deseti Američanů se domnívá, že se USA ubírají celkově špatným směrem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video