Bush vstupuje oficiálně do boje

Američtí republikáni podle všech očekávání nominovali texaského guvernéra George Bushe mladšího jako svého prezidentského kandidáta. Formální nominační proces skončí během několika hodin, kdy Bush rozhodnutí sjezdu oficiálně přijme. Podle prvních zpráv hlasovalo pro syna bývalého amerického prezidenta 1300 delegátů republikánského sjezdu, který se koná ve Philadelfii už od pondělka. Bývalý ministr obrany Dick Cheney se stal kandidátem na viceprezidenta.

Bushova nominace byla jistá předem po jeho vítězství v jarních primárkách, avšak formálně ho kandidátem na prezidenta mohl jmenovat až sjezd.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění zveřejněného ústavem Voter.com může Bush v listopadových prezidentských volbách počítat s 51 procenty, zatímco jeho soupeř, dosavadní demokratický viceprezident Al Gore, jen s 39 procenty hlasů.

"Jak máme chápat uplynulých osm let? Dívám se na ně a vidím promarněné příležitosti. Kolo se otočilo. A je načase. Je načase, aby odešli," uvedl o vládě demokratů kandidát na viceprezidenta Cheney.

Nominaci předcházeli demonstrace a házení lahví
Původně pokojné středeční demonstrace proti Republikánskému kongresu v americké Filadelfii se změnily v ostré srážky s policejními jednotkami. Demonstranti se pokoušeli narušit program kongresu tím, že svými těly zablokovali křižovatky na přístupových ulicích a házeli po pořádkových silách lahve, zranili pět jejich příslušníků a zdemolovali 20 policejních vozů. Podle zpráv BBC zatkla policie nejméně 282 lidí.

Přes snahy protestujících však kongres pokračoval podle plánu, pouze několik jeho členů mělo problémy dostat se z hotelu do kongresového centra. Přesto však organizátoři protestů považují demonstraci za úspěšnou a stěžovali si na policejní brutalitu. Jejich cílem bylo upoutat pozornost k širokému okruhu problémů včetně chudoby, trestu smrti či otázce minorit.

Republikánský sjezd schválil Bushův program
Republikáni v první den svého nominačního sjezdu při velké show schválili volební program jejich kandidáta pro listopadové prezidentské volby George Bushe mladšího. Program je mírnější, než před čtyřmi roky, i když opět požaduje všeobecný zákaz potratů. Zasazuje se o výstavbu nové protiraketové obrany, s jejímiž zkouškami začala navzdory negativní zahraniční odezvě už nynější vláda demokratického prezidenta Billa Clintona.

Vnitropoliticky naléhá  na radikální redukci vládního aparátu a aktivní roli federálních úřadů ve vzdělávání. Republikáni také podporují legální imigraci a zmírňují tvrdé postoje proti přistěhovalcům. V zahraniční politice Bush požaduje výrazné omezení jaderných zbraní.

George W. Bush je podle mnoha statistických průzkumů veřejného mínění z poslední doby favoritem americké veřejnosti v postu kandidáta na budoucího prezidenta USA. "Zatímco Al Goreovi fandí zhruba 43 procent amerických voličů, Bush jasně vede před svým protivníkem 54 procenty, " uvedl Washington Post.

Bush využil cesty do Philadelphie a vedl svoji volební misi přes šest klíčových států, jejichž podporu republikáni v uplynulých dvou volebních obdobích ztratili, s cílem získat přízeň místních voličů. Významný počet hlasů může Bushovi přijít právě ze státu Ohio. Na nominační sjezd dorazí Bush ve středu. V tento den také bude oficiálně jmenován republikánským kandidátem na prezidenta USA.

Na sjezdu zazářila celá Bushova rodina
Jedním z klíčových řečníků sjezdu byla Bushova žena Laura Bushová, která se ve svém projevu soustředila ze své pozice učitelky a bývalé knihovnice na otázku gramotnosti. Ačkoli Bush hned po sňatku s Laurou v roce 1977 slavnostně slíbil, že svoji ženu nikdy nenechá na veřejnosti vystoupit s politickým projevem, slib porušil zakrátko poté, kdy ztrácel podporu Kongresu a svoji ženu povolal na scénu, aby ho svým proslovem podpořila.

O této akci Bush často vtipkuje, že to bylo jeho jediné porušení politického slibu, které kdy učinil. Ačkoli Bushova žena vyjádřila obavy vystavovat se na veřejnosti se svými dvěma osmnáctiletými dcerami – dvojčaty, které v září začnou studovat vysokou školu, je vidět, že nezůstává ve stínu svého manžela a že mu hezky šlape na paty.

Na sjezdu zazářili i další Bushovi příbuzní - projev si přichystal jeho bratr Jeb Bush, guvernér na Floridě, i jeho syn George P.Bush. Svou řeč okořenil frázemi ve španělštině. Jeho matka je původem Mexičanka a to by Georgovi W.Bushovi mohlo přihrát náklonnost početné hispánské komunity. Bushovi bratři Neil a Marvin byli členy skupin aktivistů, kteří byli každodenně ve styku se státními delegacemi.

Demonstranti na svých nad očekávání pokojných protestních pochodech ve Philadelphii u příležitosti zahájení celostátního republikánského sjezdu kritizují globalizaci, trestu smrti, policejní brutalitu, zbrojení. (30.7.2000)

Policisté odtahují křičící demonstranty, kteří zablokovali křižovatky na přístupových ulicích ke kongresovému centru ve Filadelfii (1. srpna 2000)

Demonstranti se brání zatýkání a odmítají uposlechnout výzvy policie, aby uvolnili zablokovanou křižovatku v centru Filadelfie (1. srpna 2000)

Demonstranti si stěžovali na brutalitu zásahu, kterým policie rozehnala několik skupin lidí blokujících křižovatky v centru Filadelfie (1. srpna 2000).

Policie zatýká dívku, která se účastnila protirepublikánských protestů v americké Filadelfii (1. srpna 2000)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video