Vláda USA uskutečňuje strategii záměrného porušování lidských práv vůči osobám podezřelým z terorismu, uvedla ve své zprávě Human Rights Watch. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Bush nasadil týrání jako strategii, tvrdí ochránci práv

  • 495
Vláda Spojených států odmítla výroční zprávu americké organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch za rok 2005. Ta se vyjadřuje na adresu vlády prezidenta George Bushe velmi kriticky. Organizaci vadí především zacházení Bushovy administrativy s lidmi podezřelými z terorismu.

"Rok 2005 definitivně potvrdil znepokojivý fakt, že týrání zadržovaných osob se stalo ústřední a záměrnou součástí strategie Bushovy vlády při vyšetřování podezřelých z terorismu," konstatuje zpráva Human Rights Watch (HRW).

Zároveň označuje opakovaná ujišťování prezidenta USA, že Spojené státy podezřelé nemučí, za "klamná a prázdná".

"I jiné vlády zřejmě zacházejí s vězni stejně nebo ještě hůře, ale činí tak tajně. Bushova vláda je však jedinou na světě, která si veřejně činí nárok na takové jednání jako součást oficiální politiky a tvrdí při tom, že si počíná v souladu se zákony," napsala ve své zprávě HRW.

"Obvinění obsažená ve zprávě rozhodně odmítáme," prohlásil mluvčí Bílého domu Scott McClellan. "Spojené státy dělají pro posilování svobody a podporu lidských práv více než kterákoli jiná země na světě. Zdá se, že zpráva je založena spíše na politických záměrech než na faktech," dodal mluvčí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video