Lenka Reinerová

Lenka Reinerová | foto: David Neff, MF DNES

Bundestag vzdal poctu české spisovatelce Reinerové

  • 1
Po nositelích Nobelových cen ta pocta připadla pražské německé spisovatelce a pamětnici Lence Reinerové. Její slova včera zněla německým Bundestagem, aby připomněla nezměrné zločiny nacismu - Reinerovou připravily o jedenáct příbuzných.

Tradičnímu projevu u příležitosti Mezinárodního dne vzpomínky na oběti holokaustu naslouchali i spolkový prezident Horst Köhler, vláda včetně kancléřky Angely Merkelové i mladí evropští studenti.

Zdravotní stav jedenadevadesátileté autorce nedovolil být v Berlíně osobně, a tak pietní akt sledovala v přímém televizním přenosu u německého velvyslance. Jeho pražský byt se proměnil v improvizovaný promítací sál. Nechyběla zatemněná okna, reproduktory a plátno podepřené dvěma židličkami.

Lenka Reinerová seděla vpředu, upoutaná na kolečkové křeslo po loňském úrazu kyčle. Zdálo se, že si svůj projev souběžně přeříkává. Z promítacího plátna se její slova linula rázněji: v podání známé německé herečky Angely Winklerové, která přečetla i Reinerové povídku Výlet k labutímu jezeru. Ten "výlet" byl do míst koncentračního tábora Ravensbrück, kde zahynulo dvaadevadesát tisíc žen.

"Když o tom mluvíme a hlavně přemýšlíme, nechce se tomu ani uvěřit. Ale bohužel to jsou fakta..." uvedla ve své řeči Reinerová, která vyzývala k většímu kulturnímu porozumění a pochopení. Abychom se snažili společně, každý svými prostředky a možnostmi.

"Hrůzy fašismu s nepředstavitelným masovým vražděním, holokaustem, snad máme převážně za sebou. Nyní jde o to, bojovat s novým zlem - terorismem," uvedla dále.

Předseda Bundestagu Norbert Lammert označil Reinerovou za velkou vypravěčku a důležitou vyslankyni německo-českého smíření. Litoval, že parlament nemohl slyšet její proslulou pražskou němčinu, která je něžnější a měkčí.

Ceremoniál Reinerovou dojal - cení si, že má odezvu u mladých lidí a podporu z "nejvyšších míst". O chvíli později ji už obklopili němečtí i čeští novináři, jejichž otázky uťal významný telefonát - gratulace německého ministra zahraničí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video