Jsem také Ukrajinec, napsal Rumun a najel do ruské ambasády. V autě uhořel

  • 40
Do brány ruského velvyslanectví v Bukurešti ve středu ráno narazilo osobní auto a začalo hořet. Až na pozemek ovšem neproniklo, řidič vozu při nehodě zemřel. Podle deníku Romania Libera zřejmě jednal úmyslně. Ve svém posledním příspěvku na Facebooku se totiž vyjadřoval kriticky k ruské agresi na Ukrajině.

Automobil do brány ambasády narazil kolem šesté hodiny místního času (05:00 SELČ), na pozemky ruského diplomatického úřadu se však nedostal. Oheň, který vozidlo zachvátil, se podařilo uhasit. Řidič zůstal ve vozidle a přivolaní záchranáři už mu nemohli pomoci.

Podle listu Romania Libera a televize Digi24 auto řídil Bogdan Draghici, předseda sdružení TATA, které v zemi podporuje práva otců v rozvodovém řízení. Média také uvedla, že byl v úterý zatím nepravomocně odsouzen k 15 letům a čtyřem měsícům vězení za sexuální obtěžování své dcery, z něhož ho obvinila bývalá manželka.

„Jsem také Ukrajinec! Bylo by úžasné považovat nás všechny za Ukrajince, dokud tato strašlivá válka, která ohrožuje celé lidstvo, neskončí!“ napsal Draghici podle deníku Romania Libera ve svém posledním příspěvku na Facebooku.

Rumunské úřady se zatím k okolnostem incidentu a případnému motivu řidiče nevyjádřily. Ruské velvyslanectví již vyjádřilo přesvědčení, že událost je výsledkem „protiruské hysterie“. „Není pochyb o tom, že (řidič auta) tento čin spáchal pod vlivem exploze protiruské hysterie v souvislosti se zinscenovanou provokací ve městě Buča,“ citovala agentura z prohlášení ambasády.

Rumunsko, které sdílí s Ukrajinou společnou hranici, již od začátku války přijalo přes 500 tisíc uprchlíků. Již od 24. února se před ambasádou scházejí demonstranti a protestují proti ruské agresi.

V reakci na ni Rumunsko vyhostilo deset diplomatů, následovalo tak ostatní západní země, které k tomuto kroku rovněž přistoupily. Rumunský ministr zahraničí Bogdan Aurescu uvedl, že zaměstnanci byli označeni za nežádoucí osoby za porušení vídeňských konvencí při diplomatickém styku.

Stejně jako ostatní země i Rumunsko ostře odsoudilo masakr způsobený ruskými ozbrojenými silami v ukrajinské Buči. „Hrůzné obrázky se hluboce dotkly každého z nás,“ řekl lídr tamních sociálních demokratů Marcel Ciolacu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video