Britští vojáci působí na jihu Iráku v provincii Basra. Ilustrační foto

Britští vojáci působí na jihu Iráku v provincii Basra. Ilustrační foto | foto: Reuters

Britům uteklo z iráckého vězení jedenáct lidí

  • 30
Britská armáda musí v Iráku řešit nepříjemný případ. Z jejího vězení nedaleko města Basra uprchlo jedenáct lidí. Většina z nich si zřejmě vyměnila šaty s návštěvníky žaláře a prostě odešla. Podrobnosti však zatím Britové odmítají sdělit.

Na fakt, že jim v celách chybí jedenáct vězňů, přišli Britové už před týdnem. Od té doby se kauzu snaží vyšetřit. "O incidentu víme a zabýváme se jím. Brzy vydáme prohlášení," řekl vojenský mluvčí David Gell.

Nic dalšího ale prozradit nechtěl. Jiný vojenský zdroj poněkud nejasně sdělil, že deset z jedenácti uprchlíků si nejspíš během minulého týdne "vyměnilo místo s návštěvníky vězení."

Tuto verzi potvrdil i korespondent britského serveru BBC v Basře Paul Wood. "Vypadá to, že desítka vězňů si vyměnila šatstvo s návštěvami a odešla," řekl. Pro armádu jde prý o velmi trapnou záležitost.

Incident se odehrál na vojenské základně Shuaiba, ležící západně od města Basra. Britové, jejichž vojáci působí právě na jihu Iráku, zadržují v tamních vězeních z bezpečnostních důvodů tisíce lidí. Někteří z uprchlíků prý pobývali v žaláři i dva roky, napsal Paul Wood.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Basra, BBC, Irák, Věznice

Video