Britští poslanci znovu zasedají. Dolní sněmovna je mrtvá, prohlásil Cox

  • 34
V Británii se po vynucené pauze znovu sešla Dolní sněmovna. Generální prokurátor Geoffrey Cox prohlásil, že vláda přijímá verdikt soudu o nezákonnosti přestávky. Také uvedl, že tato komora je mrtvá a neměla by už zasedat, když odmítla brexitovou dohodu i volby. Zároveň oznámil, že vypíše návrh na předčasné volby.

Dolní komora parlamentu zasedala v Británii po více než dvou týdnech. K poslancům nejprve promluvil generální prokurátor a hlavní právní poradce vlády Geoffrey Cox. Ten prohlásil, že vláda respektuje úterní verdikt nejvyššího soudu, jenž označil vynucenou parlamentní přestávku, původně plánovanou na pět týdnů, za nezákonnou a od začátku neplatnou. 

„Tento parlament je mrtvý parlament,“ dodal prokurátor a za nesouhlasných výkřiků mnoha přítomných označil Dolní sněmovnu za „ostudu“, protože poslanci třikrát odmítli návrh brexitové dohody a nesouhlasili ani s předčasnými volbami.

Cox dodal řekl, že vláda Dolní sněmovně už brzy znovu předloží návrh na vypsání předčasných voleb. Poslance podle agentury Reuters vyzval, aby tento krok podpořili. 

Dále potvrdil, že kabinet se bude řídit zákonem proti neřízenému brexitu, který na začátku měsíce přijal parlament.

„O tom není pochyb, že vláda uposlechne zákon. Ale je otázkou, co přesně zákon od vlády požaduje,“ dodal podle agentury Reuters Cox. Norma dává vládě čas do 19. října, aby dohodu o podmínkách brexitu prosadila v parlamentu, nebo aby od zákonodárců získala svolení pro neřízený odchod z unie. V opačném případě musí kabinet na základě nového opatření požádat o další odklad brexitu. Podle britského tisku ale Johnson stále doufá, že se mu nový zákon nějak podaří obejít.

Cox, který podle televize Sky News dodal britské vládě dobrozdání o legálnosti kontroverzní parlamentní přestávky, zdůraznil, že kabinet vždy jednal v dobré víře. Kritici ale postup vlády označili za snahu umlčet parlament v kritické době před termínem brexitu, který připadá na 31. října. To je za 36 dní.

Poslanci a média i nadále čekají na odpolední vystoupení premiéra Borise Johnosona, který kvůli překotnému vývoji zkrátil svůj pobyt v New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN a ve středu v poledne se vrátil do Londýna. Spekuluje se, že také premiér požádá poslance o schválení předčasných voleb.

Parlament nemá morální právo zasedat, řekl Cox

„V nadcházejících dnech zvážím, zda je ve veřejném zájmu širší zveřejnění mé právní rady poskytnuté vládě,“ uvedl Cox. Vyloučil přitom, že by se vláda rozhodla znovu přerušit práci parlamentu způsobem, který by nebyl v souladu s úterním verdiktem nejvyššího soudu.

Prokurátor v rozpravě s poslanci odmítl, že by se soudní rozhodnutí dalo označit za „ústavní puč“. Tak ho podle britského tisku komentoval Jacob Rees-Mogg, který za kabinet dojednává program Dolní sněmovny.

Po konstatování jednoho z poslanců, že ve středu obnovili parlamentní suverenitu a poslanci určí, co se bude dál dít s brexitem, Cox prohlásil, že tento parlament už nemá morální právo zasedat, když třikrát odmítl brexitovou dohodu a též předčasné volby. 

Podle úterního soudního verdiktu Johnson jednal nezákonně, když požádal na konci srpna královnu Alžbětu II., aby přerušila zasedání parlamentu do 14. října. Rozhodnutí o ukončení schůze ve druhém zářijovém týdnu a zahájení nového zasedání až 14. října bylo podle nejvyššího soudu neplatné od samého počátku. Šéf sněmovny John Bercow hned po ohlášení tohoto stanoviska svolal schůzi dolní komory na středu.

6. září 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video