ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

„Nebrexit“ unavil Brity. Jen 23 procent věří, že bude do nového termínu

  • 34
První termín brexitu stanovila britská vláda ještě pod vedením Theresy Mayové na 29. března 2019. Ani její nástupce Boris Johnson neprosadil svou, když ho chtěl letošního 31. října. Další rýsující termín je nyní 31. ledna 2020. Brity neustálé odklady začaly unavovat. Jen necelá čtvrtina jich věří, že Británie opustí EU nejpozději k novému datu.

Zatímco podle agentury YouGov se takto v průzkumu provedeném v reakci na schválení britské žádosti o tříměsíční odklad brexitu vyjádřilo 23 procent dotázaných, stejné množství si jich naopak myslí, že se to nestihne. A 23 procent respondentů dokonce pokládá za pravděpodobnější, že Británie z evropského bloku nevystoupí vůbec.

Po dvou jarních odkladech brexitu byla britská vláda před týdnem nucena znovu žádat o přesun termínu odchodu z EU, protože britský parlament neratifikoval dohodu o podmínkách tohoto kroku a nesouhlasí s brexitem bez dohody. Tříměsíční odklad je po dnešku prakticky hotovou věcí, neboť tuto variantu odsouhlasily všechny členské státy EU.

Pouze deset procent dotázaných v nedělním průzkumu uvedlo, že jako nejpravděpodobnější variantu vidí brexit 31. ledna příštího roku. Podle dalších 13 procent Británie odejde z EU dříve, což mechanismus navrhovaný EU27 umožňuje.

Největší podíl ve výsledcích průzkumu, kterého se účastnilo 2433 lidí, nicméně tvořila odpověď „nevím“, a to 32 procent.

Odchod z EU si Britové zvolili v referendu v červnu 2016, kdy pro se pro něj vyslovilo 52 procent hlasujících. Původně k němu mělo dojít 29. března, kvůli problémům s ratifikací jeho podmínek byl ale nejdříve přesunut na 12. duben, načež následoval odklad do konce října. Vláda premiéra Borise Johnsona ale v britském parlamentu narazila podobně jako předchozí kabinet, a proto jsou termín a přesná podoba brexitu stále nejisté.

Věříte, že Velká Británie skutečně Evropskou unii opustí nejpozději k 31. lednu 2020?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 5. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

NE
NE 867
ANO
ANO 141
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video