Zpívající velvyslanec v Turkmenistánu má covid, země výskyt nákazy popírá

  • 2
Velvyslanec Velké Británie v Turkmenistánu Hugh Philpott uvedl, že se zotavuje z nákazy koronavirem. Středoasijská země s autoritářským režimem přitom od začátku pandemie oficiálně neregistruje ani jediný případ nemoci covid-19. Diplomat se nedávno zúčastnil otevření trhu v hlavním městě Ašchabadu, na video také nazpíval místní lidovou píseň.

Philpott ve středu na Twitteru poznamenal, že se potřebuje „vzpamatovat z covidu“, než bude moci znovu zpívat. Učinil tak v komentáři ke zveřejnění videa, které jej zachytilo při zpěvu turkmenské lidové písně. V dalším příspěvku dodal, že se zotavuje „z viru, který je módní ‚v reálném světě‘“.

Diplomat dříve oznámil, že se zúčastnil otevření trhu v turkmenském hlavním městě Ašchabadu. Také jeho profil na Twitteru uvádí, že je „aktuálně v Ašchabadu“, dodala agentura AFP.

Turkmenistán stále tvrdí, že se jej pandemie způsobená koronavirem nedotkla. Tato bývalá sovětská republika nicméně v létě zavedla preventivní opatření. Stalo se tak po návštěvě delegace Světové zdravotnické organizace.

Minulý měsíc prezident Gurbanguli Berdymuhamedov slavnostně otevřel nemocnici pro pacienty s „infekčními nemocemi“. Má 200 lůžek a je zaměřena na léčbu „infekčních onemocnění plic“ a „nemocí přenášených kapénkami“.

Klinika je vybavena ventilátory švédské výroby a dalším vybavením z Německa, Itálie, Francie, Japonska a Spojených států. Berdymuhamedov při této příležitosti připomněl „velký úspěch“ své země, která díky „preventivním opatřením“ úřadů „dosud nezaznamenala žádný případ koronaviru“.

Středoasijský Turkmenistán, který je severním sousedem Íránu a Afghánistánu a je bohatý na ropu a zemní plyn, patří k nejpřísněji kontrolovaným a nejuzavřenějším zemím na světě.

Zpívám rád, řekl britský velvyslanec Hugh Philpott k neobvyklému klipu:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video