Oblaka kouře a šlehající plameny. Při požáru v Londýně se zranilo šest lidí

  • 65
Mohutný požár se v pondělí odpoledne rozhořel na jihu Londýna. Na videích, která se objevují na sociálních sítích, jsou vidět oblaka hustého kouře a plameny. Podle tamních hasičů začala hořet auta zaparkovaná v garáži. Policie se domnívá, že nejde o teroristický útok. Zraněných je šest lidí, několik budov v okolí muselo být evakuováno.

„Dával jsem si venku cigaretu, když si náš administrátor všiml černého kouře. Vycházel z ventilátoru. Upozornili jsme garáž a doslova během deseti sekund to tam zachvátil požár a my viděli, jak se zdi tlačí ven, popisuje třicetiletý inženýr Mohsin Khan pro list The Independent.

Spolu s kolegy pak přešli cestu a za chvíli uslyšeli explozi. Na videích kolujících na sociálních sítích je vidět, jak z kouře problesknou plameny a lidé se běží schovat.

„Velký ohnivý výbuch, velký žár. Všechny nás to zatlačilo ještě dál,“ pokračuje Khan s tím, že v garáži byli dva nebo tři lidé, kteří se stihli evakuovat ještě před výbuchem. Ten pak podle něj následovalo ještě několik dalších explozí.

Mluvčí londýnských hasičů uvedl, že u železniční stanice Elephant and Castle začala hořet čtyři auta zaparkovaná v garáži nedaleko nádraží. Plameny se pak rozšířily a spolkly další dvě auta, nedalekou telefonní budku a tři stánky.

Pět zraněných zdravotníci ošetřili na místě, jednoho z nich sanitka převezla do nemocnice. Evakuovat se museli obyvatelé okolních budov, v oblasti stále nejezdí vlaky.

Oheň už je podle hasičů pod kontrolou, jejich jednotky nicméně na místě zůstanou ještě několik hodin. Celkem zasahovalo patnáct hasičských vozů a sto hasičů. Ti vyzvali občany, aby se oblasti vyhýbali a zavřeli všechna okna i dveře.

Místní divadlo Southwark Playhouse nabídlo lidem v okolí přístřeší. Třeba pokud si potřebují dobít telefon nebo napít se vody, píše Standard.

Londýnský primátor Sadiq Khan na Twitteru napsal, že je v myšlenkách s lidmi, které požár zasáhl. Poděkoval také bezpečnostním složkám:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Londýn

Video