Ve Velké Británii začala vysílat nová televize GB News. (13. června 2021) | foto: AP

Pro odpůrce klekání a liberálů. Nový britský kanál chce dát hlas „umlčeným“

  • 96
Boj proti progresivní levici, tématům městských liberálů i takzvané „cancel culture“ a zprávy pojaté tak, aby zajímaly obyčejné lidi. To vše a mnohem víc slibuje nová britská televize GB News. Vysílat začala v neděli, kdy diváky přivítal zkušený novinář Andrew Neil. Slibovaný program připomíná americký kanál Fox News, takovému přirovnání se však Britové brání.

„Vítejte u startu GB News, britského zpravodajského kanálu věnovaného zprávám, které jsou pro vás důležité. Kanálu, který propůjčí hlas těm, kteří se cítili upozadění, ba přímo umlčení během společenských debat,“ přivítal v neděli večer diváky moderátor Andrew Neil.

Anglie před Eurem řeší nový fenomén: fanoušci bučí, když fotbalisté klečí

Britům slíbil, že tato televize nebude ve svých pořadech následovat „mediální agendu“ a že se zaměří na témata, která jiní novináři opomíjejí. 

„A i když budeme probírat to, co ostatní, přistoupíme k tomu velmi odlišným způsobem. Nebudeme vás poučovat, nebudeme vám domlouvat a nikomu nedovolíme, aby vás sekýroval,“ uvedl novinář, který v minulosti pracoval i pro britskou veřejnoprávní stanici BBC.

Nyní tvrdí, že mainstreamovým médiím dominuje „metropolitní smýšlení“ a že právě tomu se chce GB News postavit. Hodlá se podle něj opřít do všech, kteří prosazují takzvanou „cancel culture“, ohrožují svobodu slova a demokracii. A zajímat se prý chce víc o osud lidí v „zapomenutých“ městech než o to, co si studenti Oxfordu pověsí na zeď.

Sám Neil podle CNN povede pořad Woke Watch, ve kterém se alespoň podle názvu pustí do kulturní války proti takzvané progresivní levici a zmiňované „kultuře rušení“. Ta je podle jeho vlastních slov zákeřná a jde proti všemu, o co se lidstvo zasadili už představitelé osvícenství.

Diváky lákal na ostré debaty, které ovšem vždy musí doprovázet také respekt k názorům druhých. Dušuje se však, že „fake news, lži, dezinformace, překroucená fakta a konspirační teorie“ nebudou mít v televizi místo. Práce tamních zaměstnanců bude podléhat „vysokým žurnalistickým standardům“.

„Jsme hrdí na to, že jsme Britové. Jakkoliv se nikdy nebudeme zdráhat mluvit o mnoha chybách a problémech naší země, nebudeme zprávy uvádět s přesvědčením, že za všechno vždy může Británie a obecně je k ničemu. Nezapomeneme, co znamená to B v našem názvu,“ vzkázal také.

Britská obdoba Fox News?

Nová televize může připomínat francouzský kanál CNews, který se stal oblíbenou platformou konzervativců. A také samozřejmě známější Fox News. Srování s americkou televizí, kterou mají v oblibě především voliči republikánů a ještě do nedávna i exprezident Donald Trump a jeho fanoušci, se objevila ještě před prvním vysíláním GB News.

Jednou z hvězd Foxu je moderátor Tucker Carlson. Ten s oblibou kritizuje třeba hnutí Black Lives Matter (BLM) bojující za práva Afroameričanů, zesměšňuje problémy lidí s odlišnou sexualitou či genderovou identitou a pravidelně se naváží i do dalších „levicových“ či „liberálních“ témat. Do svého pořadu si také pozval muže, který na demonstranty z BLM mířil zbraní před svým domem.

Srovnání s Fox News se však britská GB News brání s vysvětlením, že jde o zjednodušující a nepřesnou zkratku. Vzhledem k platným zákonům navíc v Británii na rozdíl od USA nemůže fungovat televize otevřeně propagující jeden názorový proud. Vždy se musí držet zásad nestrannosti a objektivity.

Může si však zvát hosty, „kterým se BBC a ITV vyhýbá“, dodává CNN. Třeba brexitáře a bývalého europoslance Nigela Farage, jenž v GB News prohlásil, že je nyní hojně probírané poklekávání fotbalistů před zápasy přímo spojené s hnutím BLM. A to je podle něj „marxistické“ a snaží se svrhnout západní civilizaci.

Stejně tak v GB News vyzpovídali britskou ministryni vnitra Priti Patelovou, která považuje pokleknutí za politické gesto a odmítla také „přepisování historie“ v podobě strhávání soch slavných osobností s problematickou minulostí, ke kterému během demonstrací BLM už několikrát došlo.

Bývalý britský europoslanec Nigel Farage mluvil o poklekávání na fotbale a „marxistickém“ hnutí Black Lives Matter:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video