Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muslimové nás kolonizují. Bořitel tabu může Le Penovou dostat do čela Francie

  20:00
Pro jedny xenofob a rasista, pro jiné neohrožený hlasatel ošklivé pravdy. Éric Zemmour je dnes zřejmě nejslavnějším a nejprovokativnějším publicistou Francie a za svá slova byl už několikrát soudně potrestán. Nyní se dokonce spekuluje, že by se příští rok mohl pokusit kandidovat na prezidenta. Výsledek voleb ale může ovlivnit i bez toho.

Francouzské prezidentské volby 2022

Sledovat další díly na iDNES.tv

Francouzská veřejnost si na neomalená a provokativní prohlášení konzervativního spisovatele a komentátora za poslední léta už zvykla. Ovšem to, co prohlásil loni v září na adresu nezletilých imigrantů, vyvolalo i na jeho poměry mimořádné pozdvižení.

„Tihle mladí, stejně jako ostatní migranti, už k nám nesmějí přicházet. Nemají tu co dělat. Musím to zopakovat. Kradou. Vraždí. Znásilňují. To je všechno, co dokážou. Musíme je poslat zpátky,“ prohlásil Zemmour v populární talk show na stanici CNews.

Jeho slova byla reakcí na útok z loňského září, při kterém mladý Pákistánec před bývalým sídlem časopisu Charlie Hebdo zranil sekáčkem na maso dva lidi. Několik lidskoprávních organizací a levicových politiků na Zemmoura následně podalo žalobu kvůli podněcování nenávisti. 

Pro dvaašedesátiletého publicistu to nebyla žádná novinka. Za to, co hlásá, byl odsouzen už třikrát. Je na to hrdý. Naposledy dostal pokutu deset tisíc eur za projev, v němž šířil konspirační teorii takzvané velké výměny. Podle ní elity cíleně podporují proces nahrazení původního obyvatelstva Francie imigranty z Maghrebu a subsaharské Afriky.

Francouzský komentátor Éric Zemmour na Sjezdu pravice v Paříži (září 2020)

„Budou mladí Francouzi ochotní žít jako menšina v zemi svých předků? Pokud ano, pak si zaslouží být kolonizováni. Pokud ne, pak musí bojovat za své osvobození,“ prohlásil loni na sjezdu sympatizantů krajní pravice a bojovníků proti islámu.

Podle kritiků je Zemmour hlavním ideologem xenofobie a šovinismu, které postupně prorůstají do pravicového mainstreamu. Připomínají, že mezi jeho fanoušky patřil i krajně pravicový radikál, jenž před dvěma lety zastřelil před mešitou v Bayonne dva lidi.

„Zemmourova slova jsou skrytým ponoukáním k občanské válce,“ řekl listu Libération historik Gérard Noiriel. „Pokud mu někdo dává každý den prostor na zpravodajském kanálu, aby si trochu zlepšil sledovanost, tak si hraje s ohněm,“ napomenul vedení televizní stanice CNews.

Nezdařená integrace: Francie se zákonem snaží zabránit vzniku muslimských ghett

Jeho stoupenci ho hájí, že v mainstreamových médiích boří letitá tabu. „Zemmour je beranidlo prorážející díru do prohnilého společenského systému, který si dlouhou dobu nepřipouštěl naprosto zřejmé věci,“ uvedl pro iDNES.cz publicista a odborník na francouzskou politickou scénu Josef Brož. 

„Je politicky nekorektní, už léta otevřeně říká, že imigrace je pro francouzskou společnost velký problém. Že Francie si přijetím velkého počtu muslimů z bývalých kolonií sama vytváří pátou kolonu a na předměstích vzniká stát ve státě.“    

Francouzská sebevražda

Zemmour se narodil v roce 1958 na pařížském předměstí Montreuil do rodiny berberských Židů, kteří uprchli před válkou v Alžírsku. Po studiích se vrhl na žurnalistiku a postupem času se vypracoval na hlavního politického reportéra pravicového deníku Le Figaro, kam dodnes píše sloupky. 

Je to nesmírně plodný autor, který vydává v průměru jednu knihu za rok. Už na přelomu tisíciletí v životopise Jacquese Chiraka odpálil bombu: někdejší prezident podle něj během své první kandidatury tajně jednal s Jean-Marie Le Penem o podpoře před druhým kolem volby. Byl z toho skandál. Námluvy s fašistou a antisemitou? Nemyslitelné!

Francouzský publicista a komentátor Éric Zemmour vydal v roce 2014 svůj...

Zemmourovým hlavním tématem se časem stal úpadek Francie, který podle něj započal smrtí Charlese de Gaulla. V bestselleru Francouzská sebevražda (Le Suicide français) argumentoval, že někdejší hrdá velmoc se vinou generace revolučního roku 1968 řítí do pekel neoliberalismu, evropského federalismu a politické korektnosti. 

„Naše politické, hospodářské, úřednické, mediální, intelektuální a umělecké elity plivou na hrob Francie a tančí na její chladnoucí mrtvole,“ napsal v knize, které se během pár měsíců prodalo na půl milionu výtisků.

Polovina země mu tleskala jako obratnému autorovi, který se nebojí říci nahlas ošklivou pravdu. Pro druhou půlku byl hysterickým šiřitelem apokalyptických vizí, demagogem a rasistou ospravedlňujícím maršála Pétaina – Zemmour k pobouření mnoha historiků napsal, že vichistický režim díky spolupráci s nacisty zachránil tři čtvrtiny francouzských Židů (pravdou ovšem také je, že kolaborační režim ochotně deportoval Židy z ostatních evropských zemí).

Vymažte muže ze svého života. Militantní feministka rozbouřila Francii

V pamfletu První pohlaví zase odmítl to, co označuje za feminizaci či dokonce devirilizaci Francie. Muž je podle jeho přesvědčení od přírody sexuálním predátorem a emancipovaná žena je jen mýtus: ve skutečnosti je jen produktem kultury konzumu, která v ní našla ideálního zákazníka. Žena v hloubi duše touží být podrobena mužem, tvrdí Zemmour – problémem však je, že moderní muž byl „feministickou diktaturou“ sterilizován.

Od teroristického útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo se jeho hlavním tématem stala kritika islámu a imigrační politiky francouzských vlád. Z pozice alžírského žida si může dovolit říkat to, co by jinému neprošlo.

24. dubna 2020

Podle Zemmoura za nezdar asimilace může i školství. „Francouzské elity kvůli pocitu postkoloniální viny už nechtějí učit historii naší země. Imigranti zase odmítají francouzskou kulturu či identitu. Jejich původní identita je pro ně na prvním místě,“ řekl listu The New York Times.

V jedné ze svých velkých polemik ostatně prosazoval, aby všichni, kdo přijímají francouzské občanství, dostali jméno podle křesťanského kalendáře. Republice tak prý dokážou, že to s asimilací myslí vážně.  Při obhajobě svého nápadu se jednou tak rozohnil, že novinářce Hapsatou Sy (má senegalské kořeny) do očí řekl, že její jméno je urážkou Francie. 

Byla z toho – jak jinak – opět velká aféra.

Velký obrat

Jako ideální tribuna Zemmourovi už dva roky slouží pořad Face à l’Info na zmíněném zpravodajském kanálu CNews, který je považován za oblíbenou stanici konzervativců a občas je srovnáván s americkou stanicí Fox News. 

V době, kdy Francií stále rezonuje šok z vraždy Samuela Patyho a vláda vyhlásila válku takzvanému islámskému separatismu, mu naslouchá čím dál více lidí. Zatímco před dvěma lety jeho show sledovalo 300 000 lidí, dnes to je přibližně trojnásobek. 

16. října 2020

I proto se spekuluje, že Zemmour by mohl svojí popularitu přetavit v politickou kariéru. Průzkum magazínu Valeurs actuelles naznačil, že jeho kandidaturu na prezidenta je připraveno podpořit třináct procent voličů.  Jeho kampaň by prý mohl financovat miliardář Vincent Bolloré, spolumajitel mediální skupiny Vivendi, pod kterou spadá i kanál CNews.

Kontroverzní komentátor ke spekulacím o své možné kandidatuře zatím mlčí. Je si dobře vědom svých nedostatků: v politice má prakticky nulové zkušenosti, navíc by se musel vzdát pohodlné a dobře placené práce komentátora. I proto je podle odborníků jeho vstup do politiky vysoce nepravděpodobný. 

Prvomájový mítink Marine Le Penové protesty v Paříži (1. května 2017)

Přesto může mít na výsledek prezidentských voleb, které se konají v dubnu příštího roku, nezanedbatelný vliv. Je velice pravděpodobné, že v druhém kole proti sobě opět stanou Emmanuel Macron a Marine Le Penová, předsedkyně Národního sdružení (dříve Národní fronta).

Poslední zprávy z Francie přitom naznačují, že předsedkyně nacionalistů je k ovládnutí Elysejského paláce blíže než kdykoliv předtím. V druhém kole by ji podle posledních průzkumů volilo 48 procent voličů, Macrona 52. To je daleko menší rozdíl než před čtyřmi lety, kdy jejich souboj dopadl poměrem 34 ku 66 procentům.  

Macronovi věří jen třetina Francouzů, je to nejméně od jeho zvolení

Hlavním důvodem je zloba levicových voličů. Zatímco ještě v roce 2017 se v druhém kole přiklonili na stranu centristy Macrona, aby zabránili vítězství krajní pravice, dnes jsou jeho politikou natolik znechuceni, že mnoho z nich radši zůstane doma.

Někdejší investiční bankéř se v jejich očích stal „prezidentem bohatých“, který chce navýšit věk pro odchod do důchodu, vyvolal protesty žlutých vest a jehož ministři v boji proti radikálnímu islámu přebírají slovník krajní pravice.

Demonstrace ne podporu Érika Zemmoura před redakcí listu Le Figaro (25. března 2010)

I proto je podle levicového listu Libération takzvaná republikánská fronta, která ve všech prezidentských volbách od roku 2002 zabránila Jeanu-Marie Le Penovi a později jeho dceři ve vítězství, prakticky mrtvá. 

Možná ještě důležitější je fakt, že Národní sdružení se zbavilo nálepky fašistů a antisemitů a Le Penová léta úspěšně pracovala na tom, aby získala auru přijatelné republikánky. Svoji zásluhu na tom má i Éric Zemmour, přestože si od Le Penové udržuje odstup.

Vyvážejí „islamolevičáctví“. Francii dráždí teorie z amerických univerzit

„Zemmour je podle mě klíčová figura, která rozhodne příští zápas mezi Le Penovou a Macronem. Je daleko distingovanější, elegantnější a chytřejší než je Le Penová. Představuje však myšlenkovou avantgardu, protože otevírá témata jako je imigrace či islám, která byla dříve na pravici považována za obskurní,“ vysvětluje Josef Brož.   

Éric Zemmour se tak dá považovat za ideologa konzervativní kontrarevoluce, který pracuje na propojení republikánů s Národním sdružením. Není to ostatně tak dávno, co Zemmoura jeden novinářský kolega obvinil, že jeho hlavní ambicí je smazat rozdíl mezi tradiční a krajní pravicí. „Tak to jste mě pochopil naprosto správně,“ odpověděl mu Zemmour.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

KOMENTÁŘ: Jak Scholz jednal v Číně. Mohli jsme se od něj něčemu přiučit

19. dubna 2024

Premium Německo se spálilo s Ruskem, teď to zkouší s Čínou. Co ukázala cesta německého kancléře v čase, kdy...

První sankce na radikální osadníky. EU je uvalila kvůli útokům na Palestince

19. dubna 2024  13:35,  aktualizováno  14:45

Evropská unie v pátek poprvé uvalila sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na...

Ženě se rozjelo nezabrzděné auto. Snažila se do něj naskočit, skončila v nemocnici

19. dubna 2024  14:42

V Plané na Tachovsku se zranila žena, když se snažila naskočit do rozjeté dodávky, kterou zapomněla...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...