Boris Johnson na návštěvě Skotska (6. září 2019)

Boris Johnson na návštěvě Skotska (6. září 2019) | foto: Reuters

Premiéra Johnsona čeká kvůli brexitu zřejmě soudní bitva, riskuje i vězení

  • 574
Britský premiér Boris Johnson se chystá obejít zákon, který minulý týden schválil parlament ve snaze vyloučit možnost odchodu země z Evropské unie bez dohody, a čeká ho proto nejspíš soudní bitva před Nejvyšším soudem, přičemž premiér riskuje i vězení. Takový scénář předpověděl nedělník The Sunday Times.

Podle listu je nejspíš Británie na cestě k nejhorší ústavní krizi od roku 1688, kdy byla ustavena konstituční monarchie, protože Johnson avizuje, že se nehodlá podvolit znění kontroverzního zákona. Ten na premiérovi vymáhá, aby požádal EU o odklad termínu brexitu v případě, že se mu do 19. října nepodaří vyjednat brexitovou dohodu s Bruselem či přimět parlament, aby s odchodem z EU bez dohody souhlasil.

Premiér trvá na tom, že odklad brexitu z plánovaného data 31. října je vyloučen. I když se mu na summitu EU v polovině října nepodaří přesvědčit evropské lídry, aby souhlasili se změnami v dohodě o brexitu, nechce o odklad žádat.

Zdroje The Sunday Times v Downing Street tvrdí, že vláda bude jakýkoli odklad sabotovat a že je Johnson připraven odstranit všechny překážky, které mu budou stát v cestě k brexitu koncem října. Počítá se proto s tím, že poslanci se nejspíš obrátí na soud, pokud premiér zákon nebude respektovat.

Případné jednání Nejvyššího soudu by se ale konalo nejspíš v týdnu od 21. října. Rozhodnutí by pak měli v rukou soudci, podle zdrojů v Downing Street by ale justice byla v časové tísni a rozhodnutí by mohlo přijít pozdě na to, aby ještě bylo možné případný brexit bez dohody 31. října zvrátit.

Johnsonův poradce Dominic Cummings podle britského nedělníku počítá i s tím, že pokud opozice bude příliš tlačit na Johnsonovo odsouzení v případě jeho nečinnosti, bude veřejnost na straně konzervativců a potrestá opozici u voleb.

Boris jako Boris. Netanjahu si spletl britského Johnsona s ruským Jelcinem

„Většina poslanců vůbec nechápe, jak moc země parlament nenávidí a jak touží po někom, kdo to už konečně vyřeší,“ citoval Cummingsovo vyjádření The Sunday Times.

V pondělí královna Alžběta II. schválila odhlasovaný zákon proti brexitu bez dohody. Tím vstoupil v platnost. Dolní komora britského parlamentu má večer znovu hlasovat o možnosti předčasných voleb. 

Očekává se však, že je neschválí. Johnson, který se v pondělí v Dublinu sešel s irským premiérem Leem Varadkarem, už nemá mezi poslanci většinovou podporu.

Měl by se Boris Johnson postavit parlamentu a obejít zákon nařizující případný odklad brexitu?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 16. září 2019. Anketa je uzavřena.

NE
NE 3057
ANO
ANO 1850
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video