ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Že by to nebyl skvělý nápad? Brexit se vyvíjí špatně, míní stále víc Britů

  • 326
Ekonomické a logistické problémy, které v poslední době sužují Spojené království, začínají měnit pohled jeho obyvatel na brexit. Alespoň to naznačuje průzkum tamní agentury YouGov. Podle něj je více než polovina místních s důsledky odchodu z Evropské unie nespokojena. Pozitivní názor má pouze osmnáct procent Britů a jejich počet klesá.

Více než polovina Britů (53 procent) soudí, že brexit se vyvíjí špatně. Podle 32 procent „velmi špatně“, 21 procent myslí, že „docela špatně“. Od června vzrostl počet lidí s negativním postojem o 15 procent.

Podle průzkumu veřejného mínění, který ve středu zveřejnila agentura YouGov,  považují důsledky odchodu z EU za „velmi dobré“ pouze čtyři procenta Britů, 14 procent za „spíše dobré“. Od června klesl počet spokojených o sedm procent. Neutrální názor na aktuální situaci má 21 procent Britů, osm procent nemá názor žádný.

Velká Británie i vlivem odchodu z Evropské unie čelí řadě problémů. Na tamních čerpacích stanicích dochází benzin kvůli výpadkům dodávek. „Slyšel jsem častokrát zmiňovat brexit. Bez pochyby to bude faktor,“ připustil ministr dopravy Grant Shapps. Kvůli nedostatku řidičů se potýkají také s prázdnými regály v prodejnách potravin.

Také vývoz britských výrobků na začátku roku klesl v porovnání s minulým rokem o 47 procent. „Pokles vývozu z Velké Británie do Evropské unie ve výši 2 miliard britských liber (60 miliard Kč) je ukázkou, že britští výrobci na brexitu zatím jednoznačně tratí,“ uvedl pro deník The Guardian Dominic Goudie, jeden z představitelů britského potravinářského svazu FDF.

24. ledna 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video