Střety izraelských Arabů se Židy jsou nové. V ulicích útočí lůza, říká expert

  20:58
Krvavé střety, které se nyní rozlévají po Izraeli, připomínají nepokoje z minulých let. V jednom jsou však nové. Nikdy předtím se v takové míře nenapadali lidé žijící vedle sebe, tedy izraelští Arabové s Židy. Sešlo se několik faktorů, ke kterým si ještě radikální hnutí Hamas z Gazy přisadilo, říká v rozhovoru pro iDNES.cz expert na Blízký východ Břetislav Tureček.

V čem je vypjatá situace, kterou nyní pozorujeme v Izraeli, nová ve srovnání se střety z minulých let? Když to na začátek trochu odlehčím, podle jednoho mého známého, který v zemi žije, se to tam kolem ramadánu každý rok trochu „zvrhne“. 
No, Palestinci by vám řekli něco jiného k tomu, kdy se to zvrhává. Novým fenoménem jsou pouliční rasové nepokoje přímo v Izraeli. Ke střetům mezi Izraelem a Palestinci na okupovaných územích, do čehož stejně jako mezinárodní společenství vztahuji i východní Jeruzalém, dochází poměrně často. 

Ke střetům mezi Židy a Araby na území samotného Izraele občas také docházelo. Ale rozhodně ne v takové míře, aby se izraelský prezident rozhodl vyslovit slova „občanská válka“, aby platil výjimečný stav v jednom ze smíšených měst, aby byly desítky zraněných, lynčovali se Židé a Arabové. To je nové a sám to nepamatuji.

Ze Sýrie byly na Izrael odpáleny tři střely, útok se obešel bez obětí

A proč k tomu podle vás dochází právě teď?
Protože se sešlo několik faktorů dohromady. Onen spor teď není jen na linii Izrael - Palestinci v Gaze, jak jsme zvyklí. To už je taková rutina. Tady vyvřelo hned několik nespravedlností a křivd uvnitř Jeruzaléma. Svět a zahraniční média jsou z toho v šoku, protože jsou to pro ně nuance, kterými se nezabývají. 

Břetislav Tureček

Břetislav Tureček

Novinář a publicista, pět a půl roku působil jako zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě. 

Autor knih Světla a stíny islámu, Nesvatá válka o Svatou zemi, Labyrintem Íránu či Blízký východ nad propastí

Dnes vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolitní univerzitě Praha.

Tím mám na mysli stěhování arabských rodin ze čtvrti Šajch Džarráh. Jenomže místní lidé to vnímají úplně jinak, protože se jich to bezprostředně týká. A tato rovina se skutečně sešla s ramadánem, ale také s pochodem židovských extremistů v arabských čtvrtích Jeruzaléma. Najednou tyto plíživé trendy vytvořily podhoubí, kterého rádi využili extremisté na obou stranách. Ať už židovské bojůvky, arabské bojůvky v Izraeli, ale jak vidíme, také hnutí Hamas v Gaze. 

Ale vystěhovávání arabských rodin z domů, do kterých se pak nastěhovali Židé, také není nic nového. Dochází tedy k němu teď po dlouhé době, nebo se to prostě sešlo i s dalšími faktory?
Mělo to několik fází, sám jsem to zažil a natáčel o tom reportáž v roce 2009, kdy byla vystěhována první várka Arabů ve východním Jeruzalémě. Teď to kulminovalo proto, že se věcí měl v pondělí zabývat izraelský Nejvyšší soud a čeká se na verdikt. Do toho už docházelo k třenicím, demonstracím a protidemonstracím. V čem se to liší, je, že tehdy nebyl ramadán, tehdy to nevyšlo na Den Jeruzaléma. Sešlo se hned několik legitimních důvodů k napětí, ale samozřejmě pro leckoho to posloužilo jako záminka.

Na izraelské straně vidíme slova prezidenta Reuvena Rivlina o občanské válce, slyšíme výroky izraelských politiků i reakce té části světa, která se staví za Izrael. Ale co se teď v Izraeli děje z pohledu Palestinců? 
Upozorním na jeden fakt, o kterém se moc nemluví. Všimněme si, že najednou ztotožňujeme Palestince s Hamasem. Vůbec nikdo nemluví o oficiálně uznávaném palestinském prezidentovi Mahmúdu Abbásovi. Ten je na zcela vedlejší koleji, a to je v palestinské společnosti nové. 

Je to asi tak dva týdny, kdy Abbás zrušil parlamentní volby plánované na 22. května. Bylo vcelku jasné, že pokud budou férové a demokratické, vyhraje je Hamas, čehož si byl Abbás vědom. Izraelci ho často kritizují, že už je svým způsobem diktátor, že vládne šestnáct let a volby nebyly patnáct let. Kritika přišla i teď, ale zároveň to zrušení voleb Izraeli vyhovuje, protože s Abbásem se dá mluvit, je to starý, politicky paralyzovaný a zkorumpovaný člověk. 

Potyčka izraelské policie s muslimskými věřícími před mešitou v Jeruzalémě (14. května 2021)

Ve chvíli, kdy by vládl Hamas a novým prezidentem by byl Ismaíl Haníjah, který má větší šanci vyhrát prezidentské volby, stále ještě plánované na červenec, Izraelci by měli mnohem zásadnějšího nepřítele. Prezident parlamentní volby zrušil s tím, že Izrael neumožňuje hlasování ve východním Jeruzalémě, k čemuž ho mimochodem zavazují dohody z minulosti. 

A Hamas k tomu okamžitě řekl, že Abbás přizpůsobuje politický kalendář Palestinců sionistickému okupantovi. Že Izrael bude rozhodovat, kdy my Palestinci smíme mít volby. Tím Abbás znovu nahrál Hamasu a velká část veřejnosti to tak vnímá. Kromě Hamasu a Abbásova Fatahu je tam celá řada dalších skupin a ty to také kritizovaly. 

A tím, co nyní dělají izraelští Arabové v ulicích, se zastávají Palestinců? Nebo je to zase něco úplně jiného, co se potkalo v jeden čas?
Je to velká část jejich motivace. Myslím, že to je aspekt, který se ještě bude rozebírat, ale podívejme se, kdo v těch ulicích útočí. Tam nejsou demonstrace starých Židů a starých Arabů „za naše práva“, tam útočí lůza. Jsou to gangy mladých chlapů, rasistů na obou stranách. 

Židé si na svých elektronických platformách píší: „Sejděme se v kipách s cicity (modlitebními provázky), přineste si zbraně, policie nebude zasahovat, nechá nás řádit.“ Tyto násilné gangy rok neměly možnost chodit kvůli koronaviru na fotbal. A to hraje velkou roli. 

V čem?
Třeba klub Bejtar Jeruzalém, to je v podstatě politizovaná extremistická pravicová organizace, kde se politický tábor prolíná s fotbalovými chuligány a fanoušky Bejtaru. Ti nemohli chodit na fotbal, ale najednou ejhle, máme tady jinou možnost jít do ulic. U Arabů je to naprosto totožné. 

Tisknu se k zemi. A rakety se blíží! Reportérka pod sprchou raket Hamasu

Arabové jsou v Izraeli dlouhodobě diskriminovaní, což vám potvrdí každý seriózní izraelský politik, jsou o tom rozsáhlé zprávy nejvyššího kontrolního úřadu v Izraeli. Do arabských komunit jde daleko méně peněz na infrastrukturu, školství a tak dále. To je letitý fakt. 

Ale teď se k tomu přidalo všechno to, o čem mluvíme - ramadán, Den Jeruzaléma, vystěhovávání ve východním Jeruzalémě a samozřejmě Hamas, který si ještě přisadil svou rétorikou.

Hrozí teď podle vás nová intifáda?
Záleží, jak ji definujeme. V minulosti jsme mnohokrát slyšeli, třeba v roce 2014, jak někteří palestinští radikální vůdci volali po vyhlášení intifády. Někdy ji vyhlásili a na nic takového nedošlo, naopak předchozí intifády byly zcela spontánní a nikdo si nevšiml, že začaly. A co je ještě zajímavější, intifáda z roku 2000 skončila a nikdo neví kdy. Možná že už teď někde na Twitteru Arabové a Palestinci píší, že začíná intifáda. Ale jestli začala nebo ne, těžko říct. Teď bych se tolik nesoustředil na okupovaná území, tedy východní Jeruzalém, Západní břeh Jordánu a Gazu. Daleko víc bych se bál intifády, přinejmenším v uvozovkách, přímo uvnitř Izraele. 

Jakou roli v tom všem hraje aktuální vnitropolitická situace Izraele? Premiér Benjamin Netanjahu se snaží udržet u moci, sestavením vlády je ovšem pověřen opoziční politik Jair Lapid. Využili Palestinci situace, kdy se izraelští lídři zabývají sami sebou, či naopak Netanjahu, aby upevnil svou pozici?
Nemyslím si, že by Arabové byli motivováni tím, co se děje na izraelské scéně. Zároveň si nemyslím, že by tuto krizi cíleně vyvolal Izrael z vnitropolitických důvodů, jak se můžeme dočíst v některých diskuzích.  Jakýkoliv jiný izraelský politik by teď jednal stejně. Nicméně jsem zcela přesvědčen o tom, že situace Netanjahuovi skvěle vyhovuje. Ještě před dvěma dny se schylovalo k tomu, že Jair Lapid sestaví vládu, která bude zvnějšku podporována arabskou stranou Raam. 

Ta najednou řekla, že v této situaci se nedá vyjednávat. Do toho Naftali Bennett, bývalý spojenec Netanjahua a exministr obrany, který teď měl jít do vlády s Lapidem a už byli domluvení na rotaci v premiérském křesle, najednou řekl, že z této takzvané koalice změny odchází, protože nelze sestavovat vládu, která by se opírala o arabskou stranu. 

Eskalace konfliktu v Izraeli pomáhá Netanjahuovi, může se udržet u moci

Vrací se proto k Netanjahuovi a může se stát, že ten vyhodí dosavadní ministry obrany a zahraničí, sestaví se úplně nová vláda a premiérem bude znova Netanjahu. Je to vysoce pravděpodobné a jeho přínos z této krize je jednoznačně vidět.

Jak současná krize ovlivní sbližování Izraele s arabskými státy, které v poslední době velmi pokročilo?
Arabské prozápadní režimy jako Spojené arabské emiráty, Bahrajn či Jordánsko jsou v situaci, kdy nemohou než odsoudit to, co Izrael dělá. V zákulisí si možná s Izraelci volají a říkají „to je hrozné, co se vám tam děje, to je hrozné, co ten Hamas dělá“, ale veřejně musí naplnit očekávání, že budou s Araby solidární. 

Tento vývoj samozřejmě poškozuje to, co Izrael loni tak halasně prodával. Izraelci ovšem navázali mír se státy, se kterými nebyli v žádném konfliktu. Bylo jednoduché dosáhnout mírové dohody s Marokem, ale s Palestinci ji nemají, se Sýrií ji nemají a vztahy s Jordánskem jsou velmi pošramocené, byť oficiálně mírové dohody mají. V tomto ohledu současná krize nemůže přinést nic dobrého.

13. května 2021

A jak bude podle vás pokračovat? Hrozí pozemní vpád do Gazy?
To nedokážu odhadnout. V Izraeli jsou vojenské i politické elity, které jsou pro, a elity, které jsou proti. Rozhodovat se bude s ohledem na vojenská kritéria, ale i s ohledem na vnitropolitickou situaci, o které jsem mluvil. 

Američané v Radě bezpečnosti OSN tento týden několikrát zmařili přijetí nějakého stanoviska, které by vyžadovalo uklidnění situace. Také víme, že Netanjahu odmítl nabídky k příměří, které přišly přes Rusko a Michaila Bogdanova, ruského náměstka ministra zahraničí. Takže zatím se válčí a Rada bezpečnosti za celý týden neřekla jediné slovo. 

ANALÝZA: Jeruzalém jako sud s prachem. Izrael je na pokraji další války

Přesto si myslím a doufám, že Američané už v zákulisí jednají. Prý měli do regionu vyslat náměstka ministra zahraničí Hadyho Amra, což je špičkový diplomat arabského původu, který by jednal s oběma stranami. Věřím, že jednají o příměří, i když navenek se USA staví jednoznačně na stranu Izraele.

Může se teď podařit uklidnit rozjitřené vztahy mezi izraelskými Araby a Židy po tom, co se stalo a stále děje nejen v ulicích Jeruzaléma, ale i v dalších městech?
Pokud jde o to násilí a fyzickou nenávist, umím si představit, že se podaří uklidnit. Prostě bude povolána armáda, o čemž se hodně spekuluje, lidé už budou unavení, vyslechnou apelů na obou stranách. Dnes i vyloženě rasističtí židovští politici vyzývají k uklidnění situace. Léta podněcovali nenávist vůči Arabům a najednou říkají: „To už je moc, nemůžeme lynčovat Araby jen proto, že jsou Arabové.“

Ale daleko zásadnější je ta nedůvěra. Najednou dochází k tomu, že lidé, kteří se znali a potkávali v ulicích, se začali napadat, zapalovat si auta, ničit si obchody, útočit na sebe. To nezmizí, i když přijde armáda, oddělí je a nařídí zákaz vycházení. V myslích lidí to zůstane léta, ne-li déle. 

Může to k extremistům posunout i dnešní umírněné Izraelce či Araby?
V ulicích sice řádí menšina Židů a menšina Arabů, jenže pro všechny bude velmi těžké být smířlivý vůči těm druhým. Uzavírá se cesta všem nevládním organizacím a židovsko-arabským projektům, které volaly po smíření. Každým dnem teď ztrácejí půdu pod nohama, protože obě strany se budou ptát: „Vy mluvíte o soužití s těmi, kteří támhle rozmlátili našemu vojákovi hlavu kamením nebo lynčovali našeho řidiče?“ V tomto ohledu to dopadá i na ty umírněné, kteří se na nepokojích nepodílejí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

ANO nemá problém podpořit prozápadní směřování země. I to, že je Putin agresor

19. března 2024  12:47,  aktualizováno 

Přímý přenos Na mimořádné schůzi Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se sešli poslanci. „Nemáme problém...

Noční teta a víkend se strejdou. Dětský domov v bytě připravuje na život

19. března 2024

Premium Za dveřmi nenápadného řadového domku v Lanškrouně je srovnáno patero párů bot. Z bytu v patře...

Kadyrov všechny trumfnul. Putinovi v Čečensku zajistil 98,99 procenta

19. března 2024  14:26

Prezidentské pseudovolby v Rusku jsou za námi a už jsou k dispozici statistiky, kde si Vladimir...

Ruského neonacistu ukázali v pamfletu o „ukrajinském nacismu“, soudí se o odškodné

19. března 2024  14:22

Šéf ruského polovojenského uskupení Rusič, které se otevřeně hlásí k neonacismu a rasismu, se soudí...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...