(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Brazílií se šíří spalničky, sedm lidí zemřelo. Vládě se nedaří vakcinace

  • 24
Více než 1 500 lidí se v Brazílii nakazilo spalničkami, zatímco se snaží urychlit vakcinaci dětí. Sedm lidí už nemoci, která se rozšířila ze sousední Venezuely, podlehlo. Brazilská vláda v srpnu spustila očkovací kampaň s cílem během měsíce naočkovat 95 procent dětí ve věku od jednoho roku do pěti let. Podařilo se to však jen v jednom z 26 států.

S odkazem na čtvrteční sdělení brazilského ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura AP. Většina případů nákazy byla zaznamenána ve dvou brazilských státech na hranici s Venezuelou, kde v důsledku politické a ekonomické krize kolabuje zdravotnictví. 

Spalničky se začaly šířit ve Venezuele loni, rok poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že byly v obou Amerikách spalničky vymýceny. 

Začátkem srpna zahájila brazilská vláda očkovací kampaň proti spalničkám a dala si za cíl do konce měsíce po celé zemi naočkovat nejméně 95 procent dětí ve věku od jednoho roku do pěti let. Vakcinační kampaň měla být dokončena v pátek, ale pouze v jednom z 26 brazilských států se podařilo očkovat 95 procent dětí z cílové skupiny. 

Epidemie spalniček zasáhla Brazílii zejména v letech 2000 až 2013, šíření nákazy se pak podařilo zastavit pomocí vakcinace. Loni ji však podstoupilo pouze 70 procent brazilské populace.

Spalničky jsou vysoce infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Onemocnění se může komplikovat zápalem plic, zánětem středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánětem mozku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video