Počet obětí protržení nádrže v Brazílii vzrostl na 58, stovky se pohřešují

  • 27
Počet potvrzených obětí pátečního neštěstí na jihu Brazílie vzrostl na 58. Dalších 305 lidí je po protržení důlní odpadní nádrže u města Brumadinho nadále nezvěstných a úřady očekávají že počet mrtvých dál poroste. Předchozí bilance hovořila o 34 potvrzených obětech na životě a více než 250 nezvěstných.

Brazilské úřady v neděli obnovily pátrání po nezvěstných po krátkém přerušení způsobeném obavami, že by se mohla protrhnout i druhá nádrž v dole na železnou rudu.

Záchranáři tvrdí, že oblasti nasáklého bahna patrně vysychají, což by mohlo hasičům umožnit dostat se do míst, která byla dosud nedostupná.

Pátracích a záchranných operací se účastní na 200 hasičů a 13 vrtulníků. Izrael na místo neštěstí poslal na pomoc 130 vojáků a 16 tun materiálu, napsala agentura DPA. V neděli se však nepodařilo najít nikoho živého.

Je malá šance, že by mohl někdo z pohřešovaných přežít. „Nyní už jsou šance mizivé, pravděpodobně nalezneme pouze těla,“ uvedl guvernér státu Minas Gerais Romeu Zema. Právě v tomto regionu se nachází důl na železnou rudu, který provozuje brazilská společnost Vale.

Mezi nezvěstnými je podle agentury Reuters stovka zaměstnanců dolu, kteří v době neštěstí obědvali v jídelně, skrz niž se proud bahna prohnal. „Zhruba 100 až 150 pohřešovaných se nacházelo v komplexu přehrady,“ informovali hasiči.

Bahno rovněž zaplavilo část obce Vila Ferteco, která leží společně s důlním areálem nedaleko města Belo Horizonte, metropole státu Minas Gerais. Zničena byla také část úrody fazolí na místních polích. Preventivně byly evakuovány i některé čtvrti města Brumadinho.

Podle hasičů bylo 23 lidí hospitalizováno. Na snímcích a videích na sociálních sítích jsou vidět záchranáři, jak vyzvedávají postižené z bahna vrtulníkem.

V Barmě se protrhla přehrada, úřady musely evakuovat 50 000 lidí

Příčina protržení nádrže, jež fungovala od roku 1976 a nyní už byla vyřazována z provozu, není známá. Firma Vale se hájí, že dodržovala všechny předpisy a že kontrola loni v září zjistila, že nádrž je stabilní. 

Místní tisk informoval, že při „napjaté poradě“, která se konala minulý měsíc, se hovořilo o riziku, že se přehrada protrhne.

Podle ekologické organizace Greenpeace je protržení přehrady „smutným důsledkem toho, že brazilská vláda a důlní společnosti se nepoučily“.

Šéf firmy se v sobotu za neštěstí omluvil, aniž ale přijal zodpovědnost. „Omlouvám se společnosti, omlouvám se vám, omlouvám se všem za to, co se stalo,“ uvedl Schvartsman. „Nevím, kdo je za to zodpovědný,“ dodal.

Vláda okamžitě pozastavila činnosti firmy Vale v dole a ministerstvo životního prostředí už jí udělilo dvě pokuty. Soud také firmě zablokoval na účtech celkem šest miliard realů (asi 35,6 miliardy korun), které mají být posléze použity na případné odškodnění a náhradu škod. Brazilská nadnárodní korporace Vale je největším producentem železné rudy na světě.

Ve státě Minas Gerais je to už druhé podobné neštěstí za zhruba tři roky. V listopadu 2015 se tam protrhla odpadní nádrž u města Mariana a voda a bahno zaplavily několik vesnic. Tehdy zemřelo 19 lidí a toxické bahno znečistilo řeku. Spoluvlastníkem dolu, kde se tehdy neštěstí stalo, byla rovněž společnost Vale.

Brumadinho v Brazílii

Brumadinho v Brazílii

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video