Bratr postřeleného prezidenta Arsenio přijel do nemocnice v australském Darwinu, kde prezident leží.

Bratr postřeleného prezidenta Arsenio přijel do nemocnice v australském Darwinu, kde prezident leží. | foto: ČTK

Bratr východotimorského prezidenta: Vojáci OSN jsou zbabělci

  • 3
Za kritický zdravotní stav prezidenta José Ramose-Horty, postřeleného při pondělním atentátu, mohou podle jeho bratra Arsenia vojáci OSN. "Jsou to zatracení zbabělci. Držel jsem bratra v náručí, oni se schovávali za zátarasy a nepomohli mi," řekl. OSN obvinění odmítla.

"Měli něco dělat, ne jen sedět na zátarasech. Byl by na tom teď lépe," dodal prezidentův bratr. Horta při atentátu ztratil hodně krve, po převozu do Darwinu byl jeho stav kritický. (více zde) Lékaři ale věří, že přežije.

OSN však odmítla, že by její policisté nechali postřeleného Hortu dlouho krvácet. Podle záznamů mezinárodních jednotek uplynuly mezi příjezdem policistů a sanitky jen dvě minuty.

Bývalý Reinadův sympatizant Leandro Isaac dnes přišel s úvahou, že Reinado možná prezidenta nechtěl zabít, ale unést. Zabit podle něj měl být Xanana Gusmao, aby došlo k volbám.

"Pokud by premiér zemřel, následovaly by automaticky volby. Prezident nebyl Alfredovým úhlavním nepřítelem, na jeho požadavky často přistupoval," řekl Isaac. Dokonce prý Reinadovi přislíbil řádný vojenský soud a návrat do armády. "Je nepochopitelné, že by ho Alfredo chtěl zabít," dodal. Nevysvětlil ale, proč rebelové po prezidentovi stříleli.

Australští vojáci v džungli ve Východním TimoruPo uprchlých Reinadových ozbrojencích nyní pátrají v džungli okolo Dili Australané. Do akce podle serveru BBC News nasadili i vrtulníky a obrněná vozidla.

Reinadův pohřeb proběhl v klidu
Pohřeb zabitého povstaleckého velitele doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Na klid dohlíželi policisté, pár set metrů od Reinadova domu plula australská válečná loď.

Manželka Alfreda Reinada (Východní Timor, 14. února 2008)K nepokojům ale nedošlo. "Jsme velmi smutní. Ztratili jsme velikého hrdinu a bratra. Jeho smrt nás ale od boje za spravedlnost neodradí," řekl jeden z účastníků pohřbu Pedro de Araujo. Reinado byl řadou obyvatel vnímán jako bojovník za jejich práva.

Východotimorský parlament ve středu prodloužil výjimečný stav do 23. února. Generální prokurátor vydal zatím zatykače na 18 lidí, kteří se podle něj do pondělních útoků zapletli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video