Ochromená města, zrušené lety. Kanáry se vzpamatovávají z bouře Hermine

  • 1
Bouře Hermine, která v neděli zasáhla Kanárské ostrovy, během pondělí zeslábla. Představitelé regionu zde proto zrušili nejvyšší výstrahu. Souostroví i v průběhu pondělka nadále čelilo silným srážkám, ustal však prudký vítr. Místní letiště kvůli bouři v neděli zrušila několik stovek letů.

Podle šéfa kanárského regionu Ángela Víctora Torrese byla neděle „těžkým dnem“, který se ale obešel bez obětí. Vydatné deště a vítr způsobily jen materiální škody. Bez proudu například zůstalo na 1 800 lidí. Obyvatele ostrovů Torres vyzval, aby byli nadále bdělí.

Podle Torrese se bouře během pondělka přesunula nad Atlantický oceán a zeslábla. Meteorologové i na pondělí předpověděli silné srážky, ale bez prudkého větru. Regionální úřady proto odvolaly nejvyšší (červenou) výstrahu a nahradili jí nižším stupněm nebezpečí (žlutou).

„Místní jsou z toho docela v šoku, několikrát jsem slyšel, že takové počasí za celý svůj život nezažili. Dnes byly zavřené školy a celé město bylo zejména včera úplně ochromené. Třeba taxík pro vás do hotelu vůbec nepřijel. Všude zatéká, do restaurací, do hotelových pokojů, protože tady na to nejsou zvyklí. Slyšel jsem ve zprávách, že jen včera napršelo tolik vody jako za celý zbytek roku dohromady,“ komentoval v pondělí situaci vedoucí Magazínu DNES Martin Moravec, který je na místě.

Velké komplikace bouře způsobila také v letecké dopravě. V neděli bylo zrušeno přes 400 letů, uvedl provozovatel kanárských letišť Aena.

Nejpostiženější byla letiště na ostrovech Gran Canaria a La Palma a na severu ostrovu Tenerife. Problémy pokračovaly i v pondělí. Místní letecká společnost Binter zrušila dopoledne své lety na část kanárských letišť.

Show Love Island přerušila natáčení

Na ostrově Gran Canaria v současnosti probíhá natáčení reality show Love Island Česko & Slovensko z produkce televize Markíza. Ta natáčení kvůli bouři v neděli přerušila. Štáb i účinkující se museli evakuovat do bezpečí.

„Z důvodu řádění tropické bouře Hermína, která zasáhla Kanárské ostrovy, jsme byli nuceni pozastavit natáčení. Štáb i účinkující se z vily evakuovali. Všichni jsou nyní v pořádku a v bezpečí. Situace s počasím se na ostrově zlepšuje a pevně věříme, že se nám brzy podaří pokračovat v natáčení,“ uvedl na webu televize PR manažer Andrej Slaninka.

Přerušení natáčení bude podle něj mít za následek pozdější zveřejnění nového dílu reality show. „Nasadíme ho nejspíš v úterý,“ dodal Slaninka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video