V hurikán se loni v listopadu přeměnila také tropická bouře Noel.

V hurikán se loni v listopadu přeměnila také tropická bouře Noel. | foto: Reuters

Bouře Gustav dnes zřejmě udeří na Haiti

  • 9
Tropická bouře Gustav, která se utvořila v Karibiku včera, se brzy stane hurikánem. Podle amerických meteorologů dnes zasáhne Haiti a Dominikánskou republiku a způsobí velké lijáky. Dominikánská republika už vyhlásila částečný stav nouze.

Američtí meteorologové varují, že po průchodu středním Karibikem v noci na dnešek se Gustav stane hurikánem. Mohl by dosahovat až stotřicetikilometrové rychlosti. Americké národní centrum pro hurikány varovalo zejména jižní pobřeží Dominikánské republiky a západní část Haiti.

Podle informací citovaných agenturou Reuters by bouře Gustav mohla zalít Haiti až 64 centimetry vody. Centrum pro hurikány uvedlo, že "prudké deště mohou vyvolat smrtící záplavy a sesuvy bahna". Obyvatelé země již proto byli vyzváni, aby se připravili k evakuaci.

Karibský stát Haiti s přibližně devíti miliony obyvatel náleží k nejchudším státům světa. Zranitelný je proto, že lidé ve svažitém terénu bezohledně vykáceli značnou část lesa. Z něho vyrobené dřevěné uhlí masivně používají jako otop v kuchyních.

V současnosti se Gustav nachází asi 240 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Haiti Port-au-Prince. Rychlost větru se blíží 110 kilometrům za hodinu a meteorologové předpovídají, že ještě zesílí.

Meteorologové předpokládají, že po opuštění Haiti Gustav udeří ve středu na jihovýchodní výběžek Kuby.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video